Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Allt fler svenskar blir feta

Annons

I dag är 33 procent av svenskarna överviktiga och 11 procent lider av fetma. Det visar en ny rapport från organisationen OECD, och de nya siffrorna oroar socialutskottets ordförande Kenneth Johansson (c) som bland annat anser att det behövs mer förebyggande insatser.
– Det görs inte tillräckligt. Mycket av ansvaret ligger på lokal och regional nivå, inom skolan och primärvården. Kost och motion på recept har inte fått något riktigt genomslag. Att jobba förebyggande med hälsan kan sjukvården bli mycket bättre på, säger han till TT.

Kenneth Johansson får även medhåll från socialutskottets vice ordförande, Ylva Johansson (s) som menar att det skulle gå att vända dessa siffror om det satsades mer på livsstilsfrågor.
– Det är inte så många som söker vård för övervikt, men många av dem som kommer till primärvården skulle lyssna på en sköterska eller en läkare som tog sig tid att diskutera livsstilsfrågor, säger Ylva Johansson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.