Forum Övervikt & följdsjukdomar


Som föräldra så barn?

Jag undrar hur det ser ut för er andra som är tjocka/feta och samtidigt har barn. Som överviktig/fet förälder med barn, är jag nitisk med barnens kost och vikt. Själv var jag den småtjocka flickan i klassen hela skoltiden, och tillåter inte mina barn att utsättas för detta. Hur är det för er andra som är med i Netdoktor / Övervikt och som har barn. Hur ser era barn på att ni är överviktiga? - Min älste på 14 har lärt att man är som man är, men mellan-killen på 11 är mycket mån om att inte vara för tjock, och jag gissar att han skäms lite för mig - fast han inte vill stå för det, när jag frågar. Tips? Råd? Hur agerar vi så våra barn för hälsosamt syn på vikt utan fixering? Om barnen skäms - hur hanterar ni det? Tacksam för alla imput.

En viktig sak man kan göra som förälder är att aldrig lära barn att äta fettsnålt för viktens skull. Birgitta Strandvik, proffessor i Göteborg har forskat mycket på barn och övervikt. De barn som åt mest fett hade minst övervikt, vilket ju också stämmer in på oss vuxna. Man ska alltså äta naturlig mat och undvika tomma kalorier under veckorna via saft och läsk. De barn som drack mest saft hade mest övervikt.


Barnen blir som man själv är och inte vad man säger, heter det ju. JAg har en pinnsmal dotter. Men har aldrig kommit med pekpinnar utan alltid försökt inspirera till ett hälsosammare val t ex av fredagsmys osv. Inga förbud men mera val. Ibland väljer hon dippa grönsaker ibland godis. Men det blir inga mängder. Hon ser min kamp med min egen vikt och blir inspirerad av det.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons