Forum Övervikt och följdsjukdomar


är övervikt en sjukdom?

Hej alla. Jag håller på att skriva en uppsats om övervikt och det som jag funderat mycket på är om man ska förstå övervikt som en sjukdom?

Hm... Det tycker jag inte. Men det kan finnas bakomliggande sjukdomar, så som ätstörningar eller depression som leder till fetma.


Beror väl på av vilket skäl som man är överviktig, som dani säger. Det är ju ett tillstånd som i sig ökar risken för skador på kroppen, t ex problem med knän, hjärt- och kärlsjukomar, depression etc.


Det beror ju på människa till människa, är man deprimerad och äter antipressiva de är ju en sjukdom och då kan man gå upp i vikt lätt om man äter mediciner, eller har man tarmsjukdomen ibs och sen diabetes är sjukdom.


Jag tycker det helt och hållet beror på varför personen är överviktig. Många har ju olika sjukdommar eller äter mediciner som gör att man går upp i vikt. Men har man tex ett sockerberoende som gör att man går upp i vikt,eller att man äter för att döva andra känslor så tycker jag att man kan jämföra det med någon sorts sjukdom,eller iallafall någon form av beroende.


som med alla missbruk ligger det självklart en psykisk bild i bakgrunden. En överviktig person- vad är orsaken? gener? förbränning? En tanke: Byt ut personen mot rökare eller droganvändare, vad har vi för uppfattning där.


Fetma är väl en sjukdom? Har då jag fått för mig. När övervikten gått över till fetma känns det genast mycket farligare och alla risker för att drabbas av någon sjukdom ökar ju. Så, mja.


Är du antropolog så kanske har du svaret. Övervikt beror på att man inte äter det som sin art är avsedd att äta. Vi behöver informationen om vad rätt föda är från antropologerna och från evolutionen. Inte från moderna aspekter som t ex miljöpåverkan. För mig är det ganska klart att människan levt på animalisk föda och alltid sökt det fetaste på sina bytesdjur. man hittade inga bristsjukdomar på benresterna innan jordbruksepoken, men däremot senare. Det är ingen tillfällighet att man utrotade flera arter som mammut och ullhårig noshörning, samt att hällristningar består ofta av älgar, jakt och fiske. Fångstgropar är också väldigt gamla. Idag liknas denna kost med LCHF. Inte med fettfri stenålderskost och andra förändrade moderniteter.


För de som vill fördjupa sig så finns denna "bok" på nätet som innehåller det mesta om vilken mat människan är anpassad till att äta och även lite om framtiden. http://www.primavi.se/maten.pdf

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons