Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ubikinon (coenzym q-10)

"Coenzym Q-10 (CoQ-10 ) isolerades första gången 1957 och fick namnet Ubikinon pga att det till sin kemiska struktur tillhör klassen kinoner och för att det ansågs vara ubiquitous""= allestädes närvarande. "

Uppdaterad den: 2008-10-02

Annons

Co Q 10 behövs för att producera energi alla levande celler. CoQ-10 produceras i levern men finns också i vår föda, mest koncentrerat i kött och fisk.

Användningsområden

CoQ-10 har inget godkänt användningsområde utan försäljs som kosttillskott. Renframställda produkter får inte klassas som naturläkemedel. CoQ-10 tillskrivs däremot effekt mot ett stort antal sjukdomar, dessa inkluderar hjärtsjukdomar, cancer, AIDS, lungsjukdomar, fetma, nedsatt immunförsvar, astma, Alzheimer´s, allergier, motverka åldrande etc. Forskning har visat att CoQ-10 har stor betydelse för oss, men mycket av marknadsföringen är överdriven. Senare forskning har fokuserat på effekten vid hjärtsjukdom men inte heller här finns ännu entydiga resultat. CoQ-10 är också en effektiv antioxidant och i likhet med de övriga i gruppen tycks den verka bra i kombination med andra antioxidanter t ex vitamin E.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

CoQ-10 kan tillverkas av apoteket på läkarordination men finns i övrigt inte att tillgå på apoteket. CoQ-10 preparat säljs på Naturapotek och i hälsokostaffär.


Annons