Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Försäljningen av kosttillskott slår ständigt nya rekord

Pulver, piller, drycker, bars och geler marknadsförs med argument att vi ska bli friskare, må bättre eller orka mer. Men vilka behov har vi egentligen av kosttillskott? Och vilka faror kan finnas? Professor Arne Ljungqvist, som förestår Sveriges ledande Anti Dopnings-stiftelse, svarar.


Publicerad den: 2019-03-01

Kosttillskott och vitaminer
Annons
Väldigt många människor äter kosttillskott av olika slag. Är det bra?

– Framför allt är det i de allra flesta fall onödigt. Den som äter en normal, varierad kost får i sig de nödvändiga substanser våra kroppar behöver. Det finns skadliga kosttillskott, men de flesta preparaten är tämligen harmlösa. De går rakt igenom kroppen utan att vi kan tillgodogöra oss substanserna av den enkla anledningen att kroppen redan fått det den behöver.

Ändå har marknaden för kosttillskott exploderat under 2000-talet. Vad beror det på?

– Okunskap i kombination med en extrem marknadsföring. Reklamen lovar guld och gröna skogar. Om vi bara äter det ena eller det andra kommer vi bli både rörligare och lyckligare samtidigt som vi slipper bli sjuka. I en tid när många upplever att dygnets timmar inte räcker till, prioriterar vi inte att ta hand om oss själva, äta bra och träna regelbundet. Kosttillskott blir då ett inbillat ”quick fix” till ett bättre liv.

Vad är den största faran med kosttillskott?

– När det gäller vanliga vitaminer och mineraler behöver man kanske inte vara orolig för annat än den personliga ekonomin. Det är i regel bortkastade pengar, eftersom kroppen inte kan tillgodogöra sig innehållet.
Men när det kommer till muskeluppbyggande preparat, så kallade prestationshöjare, och extrema bantingspreparat så ska man vara väldigt försiktig. De kan innehålla i stort sett vilka substanser eller läkemedel som helst. Undersökningar visar att denna typ av preparat inte sällan innehåller dopningspreparat, ibland rena anabola steroider eller prohormoner. Det kan vara direkt skadligt.

Annons
Annons
Fast det kan man väl enkelt konstatera genom att titta på innehållsförteckningen?

– Nej, och det är det som är problemet. I Sverige finns ingen systematisk granskning av innehållet i kosttillskott. Det görs bara en del stickprov som ofta visar på allvarliga brister. Vår lagstiftning är mycket bristfällig på detta område. Det är i praktiken fritt fram för vemsomhelst att saluföra vadsomhelst som kosttillskott. Man kan inte utgå från att innehållet stämmer överens med innehållsförteckningen. När det gäller prestationshöjare och bantningspreparat ser vi regelbundet att de kan innehålla både steroider och centralstimulerande substanser som är olagliga och kan vara skadliga.

Finns det inga kosttillskott som är bra?

– Jo, det kan finnas skäl till att äta kosttillskott, men de substanser vi kan behöva tillföra om vi redan äter en normal kost är ytterst få. Till exempel rekommenderas folsyra till kvinnor som vill bli gravida och D-vitamin till äldre personer som inte exponeras tillräckligt mycket för solljus. Givetvis är tillskott även nödvändiga för de som har en konstaterad brist på någonting. Men en sådan brist är inget man konstaterar själv, utan den verifieras genom medicinska prover och i samråd med läkare. Men hur många av de som äter olika kosttillskott gör det som en konsekvens av en medicinsk utvärdering?

Om du, avslutningsvis, ska ge ett råd angående kosttillskott?

– Har du inte en konstaterad brist på något ämne så tycker jag det är klokare att spara sina pengar och istället satsa på att äta god och näringsrik mat i kombination med regelbunden motion. Reklamen kan säga vad den vill, men det finns inget som har så positiv effekt på våra kroppar som sund mat och motion. Och när det kommer till extrema muskelbyggande preparat och liknande så tycker jag att man ska avstå dem eftersom det är bevisat att de både kan leda till positiva dopingtester och vara hälsofarliga.


  • Denna artikeln är producerad av rörelsen Pure For Sure 
  • Professor Arne Ljungqvist har ägnat sitt liv åt antidopnings-frågan. I dag står han bakom stiftelsen ”Professor Arne Ljungqvist Anti Doping Foundation”. Stiftelsen driver bland annat projektet ”Pure For Sure” som utbildar i frågor som rör antidopning, kosttillskott och det sundare alternativet. 

 

 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-08-26 15:13 (5 år sen)

    Finns tillverkaren TopFormula med bland de otillåtna kosttillskotten?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons