Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Mat ger bättre hår

Vill du ha bättre kvalitet på håret? Ät mat och öka ämnesomsättningen. Det rådet ger Netdoktors hud- och hårexpert Mats Berg, docent och överläkare vid Hudkliniken i Sörmland.
Annons

Hårväxten beror på hårsäckens två faser, tillväxtfasen och vilofasen. När hårsäcken går in i vilofas lossnar hårstrået för att ge plats åt ett nytt. Enligt Mats Berg är hastigheten på hårväxten i stort sett den samma för alla och skiljer sig heller inte beroende på ålder. Däremot finns det olika omständigheter som kan göra att vilofasen blir längre, vilket gör att nya hårstrån inte växer ut.

– Det som kan skilja från person till person är hur långt håret kan bli, och hur långt det blir beror på hur lång tillväxtfasen är. Vissa kan få hår som växer ända ned till stussen medan en del bara kan få det ned till axlarna. Tillväxthastigheten är troligen samma oavsett ålder, däremot börjar hårsäckar att dö från 20 års ålder vilket tunnar ut håret. En kvinna i 60-årsåldern ska alltså ha tunnare hår än när hon var 20.

För att håret ska hålla en bra kvalitet och tillväxt är det viktigt att äta ordentligt och hålla sig frisk. Hos människor med låg ämnesomsättning har hårsäckarna ofta längre vilofaser.

Annons
Annons

– Om man vill spara in pengar på något så rekommenderar jag att inte köpa tillskott som zink och olika vitaminer, ät riktig mat istället. Det är bättre och dessutom godare, säger Mats Berg.

Att bli tunnhårig är något som kan drabba både män och kvinnor, skillnaden är att vid manligt håravfall slutar håret ofta att växa i större områden vilket leder till helt kala områden, medan kvinnor får ett mer utspritt, så kallat diffust, håravfall. Ämnesomsättning, blodvärden och det manliga könshormonet testosteron är några av faktorerna som kan göra att hårsäcken får en längre vilofas.

– När det gäller manligt håravfall handlar det om hormonpåverkan, vissa människor har hårsäckar som är känsliga för könshormonet testosteron. Även kvinnor kan drabbas av detta men i mycket mindre utsträckning. Av samma orsak drabbas ofta personer som har missbrukat anabola steroider av håravfall, säger Mats Berg.

Det finns sätt att motverka manligt håravfall, bland annat ett receptbelagt läkemedel som hämmar testosteronets nedbrytande effekt på håret. Mats Berg är tydlig med att läkemedlet inte tar bort själva hormonet. Han säger också att det finns receptfria läkemedel som har visat sig ha en positiv effekt.

Annons
Annons

– Sjukdomar som leder till låg ämnesomsättning och dåliga blodvärden, till exempel hypotyreos och anemi kan också leda till håravfall. Men prognosen för att få tillbaka en normal hårtillväxt är god om personer med dessa sjukdomar behandlas mot den låga ämnesomsättningen respektive de låga blodvärdena.

Andra händelser som kan orsaka en lång vilofas kan bland annat vara svåra infektioner, operationer, chock och psykisk stress. I de allra flesta fall återgår tillväxten till normalt igen efter ett tag.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.