Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Rutinkontroller ger ingen minskad risk att dö i prostatacancer

Annons

Risken att dö i prostatacancer minskar inte av rutinmässiga kontroller av mäns PSA-värde. Det visar en vetenskaplig sammanställning av sex olika studier. Studierna omfattar totalt nästan 400 000 män. Däremot bör män som har höga PSA-värden när de är 60 år erbjudas uppföljande rutintester, skriver Dagens Nyheter på nätet.

I Sverige är frågan extra aktuell då socialstyrelsen snart ska uppdatera de nationella riktlinjerna för cancervården. I de nuvarande riktlinjerna är budskapet att män som har prostatacancer i släkten bör ha extra koll på sina värden och att alla män ska ha rätt till saklig information om PSA-testning.

Annons
Annons

Enligt en studie bland 1 167 svenska män som testade sig vid 60 års ålder var det 42 personer som drabbades av prostatacancer varav 35 personer dog till följd av sjukdomen. I nio av tio fall var det de män som hade de högsta PSA-värdena som drabbades. Forskarna menar därför att det bara är män med höga värden som bör erbjudas uppföljningstester.

Risken med att mäta PSA-värdet på rutin är att det är ett trubbigt mått, många män behandlas i onödan vilket kan leda till biverkningar som impotens och inkontinens.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.