Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Glukosamin


Publicerad den: 2008-10-02

Annons

Glukosamin, ett aminosocker, bildas naturligt vid kroppens ämnesomsättning. Ett tiotal preparat finns registrerade som receptfria läkemedel och försäljes på apotek. De är framställda ur djurbrosk och används som salter av renframställd kemisk substans. Det har tidigare handlats som kosttillskott, vilket fortfarande finnes utomlands och erbjuds via internet. Dessa får dock inte säljas i Sverige.

Glukosaminprodukter finns också för behandling av djur och handlas då som fodermedel utan medicinska argument i marknadsföring

Glukosamin behövs för syntes av substanser som behövs för bildning av fungerande ledvätska och brosk

Annons
Annons

Användningsområden som läkemedel är symtomlindring som lindring av värk i leder. Effekten sätter in långsammare än för t.ex. paracetamol. En fördel är få kända biverkningar.

Preparat som innehåller kaliumsalter bör undvikas vid försämrad njurfunktion eller vid behandling med andra läkemedel som höjer kroppens kaliumhalt. Kaliumhaltiga preparat är t.ex. Comfora, Glukosamin Copyfarm, Glukosamin Pharma Nord och Samicop.Preparat utan kalium är t.ex. Artrox, Aussiamin, Glucomed, Glufan, Novamin, Donacom och Glucosine.

I studie där glukosamin jämfördes med placebo för behandling av smärta i knäled erhölls gav inte glukosaminsulfat inte signifikant bättre effekt än placebo Effekt erhölls med glukosamin kombinerat med chondritinsulfat.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.