Fakta | Kost & dieter

Purininnehåll i mat


Uppdaterad den: 2018-01-05
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Purin och giktartrit

Ägg har lågt purininnehåll

Puriner är viktiga beståndsdelar i kroppens celler. Puriner innehåller kväve och är nödvändiga beståndsdelar i cellernas gener (DNA och RNA). Kroppen får dels puriner utifrån, genom kosten, men kan också producera en mängd puriner på egen hand.

Normalt sker hela tiden förnyelse av kroppens celler, där gamla celler dör och nya skapas. När cellerna dör kommer puriner från cellkärnan ut i blodet, där de gradvis bryts ned och med hjälp av enzymer omvandlas till slutprodukten urinsyra. Denna syra har ingen viktig funktion i kroppen, och överskottet utsöndras via njurarna som urin.

Den som har gikt har för mycket urinsyra i blodet. Ett högt intag av proteiner från kött, fisk och skaldjur – men inte från mjölk-, ägg- och växtproteiner – höjer urinsyrehalten i blodet. Mot denna bakgrund har man utarbetat kostråd med mat som bör undvikas för den som har gikt. Förändrad kost har dock bara liten effekt på urinsyrehalten i jämförelse med förebyggande läkemedelsbehandling, såsom till exempel behandling med allopurinol.

Annons
Annons

Mat som innehåller lite purin

  • Spannmål och spannmålsprodukter, cornflakes, ljusa brödsorter, pasta, mjöl och kakor.
  • Mjölk, mjölkprodukter och ägg. Mjölkprodukter verkar minska risken för att utveckla gikt.
  • Smör, fleromättat margarin och olja.
  • Frukt, nötter och jordnötssmör.
  • Grönsaker. (Några grönsaker har dock högt purininnehåll, se nedan).
  • Vatten och sockerfri saft och läsk.

Mat som innehåller mycket purin

  • Alla slags typer av kött inklusive inälvsmat. Fisk och skaldjur.
  • Köttbuljong.
  • Jäst och jästextrakt.
  • Öl och andra alkoholhaltiga drycker.
  • Bönor, ärtor, linser, spenat, sparris, blomkål och svamp. Ny forskning tyder på att risken att äta grönsaker och baljväxter med mycket purin är mindre än man tidigare trott.

Rekommenderad kost vid gikt

  • Omläggning av kosten:
    • Intag av proteiner från kött, fisk och skaldjur kan minskas och man kan försöka undvika livsmedel med högt purininnehåll, se ovan.
    • Sockerhaltiga fruktdrycker eller sötat mineralvatten verkar öka risken för giktanfall.
    • En kost som är rik på grönsaker och mjölkprodukter med lågt fettinnehåll rekommenderas.
  • Alkoholkonsumtion:
    • Bör minskas eftersom den ökar risken för gikt.
    • Vin är att föredra framför öl – men det finns studier som visar att även vin kan orsaka giktanfall.
  • Viktnedgång rekommenderas för överviktiga. Om man minskar kraftigt i vikt kommer dock urinsyrekoncentrationen bli högre i kroppen, vilket under en period ökar risken för giktanfall.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons