Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Populära bantningsmedel verkningslösa

Annons

Årligen köper svenskar bantningsmedel för miljontals kronor i hopp om att tappa kilon. Vetenskapliga studier ger dock tummen ned och pekar på att bantningsmedel som kapslar, piller och pulver inte har någon mätbar effekt på vikten, rapporterar nyhetsbyrån TT.
– Jag tror att folk egentligen vet att det är så. De köper produkterna ändå, för de vill känna hopp, säger doktor Thomas Ellrott vid University of Göttingen Medical School, till TT.

I dag finns det en uppsjö av olika preparat som på olika sätt utger sig för att bidra till en viktminskning. Ofta är preparaten registrerade som kosttillskott vilket innebär att de till skillnad från läkemedel inte behöver visa att de har någon medicinsk effekt.

Annons
Annons

Nu visar två vetenskapliga granskningar som presenteras i Stockholm att man inte bör lita på de olika preparatens budskap. I en av studierna lottades omkring 200 feta eller överviktiga personer till att antingen få påstått viktreducerande kosttillskott av nio olika typer, eller verkningslösa piller (placebo) under en två månaders period. När tiden hade passerat märktes ingen skillnad mellan grupperna, rapporterar TT.
– Folk kan lägga stora pengar på dessa tillskott men de riskerar i det långa loppet att bli besvikna och frustrerade, säger doktor Igho Onakpoya vid Peninsula Medical School vid de brittiska universiteten Exeter och Plymouth.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.