Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Högt proteinintag hjälpte bantare att hålla vikten

Annons

En ny omfattande studie bekräftar nu fördelarna med GI-mat, det vill säga mat med större andel protein och lägre glykemiskt index, skriver Dagens Medicin. Totalt har 938 personer från åtta europeiska länder ingått i studien. De fick genomgå ett bantningsprogram med lågkaloridiet och de som lyckades gå ner minst 8 procent av sin kroppsvikt lottades sedan till att få följa någon av fem olika kosthållningsmodeller, som varierade i hur högt proteininnehåll och hur högt glykemiskt index maten skulle ha.


Studieresultaten visar att bland de som fick äta mat med lite protein och mycket kolhydrater i genomsnitt gick upp 1,67 kg efter den ursprungliga viktminskningen. Bland dem som åt en större andel protein var viktökningen i genomsnitt 0,93 kg lägre än dem som fick äta mer kolhydrater. Bland de som skulle äta mat med lågt glykemiskt index kunde forskarna notera att viktminskningen i snitt var 0,95 kg mindre jämfört med dem som åt mat med högt glykemiskt index. Personerna som ingick i den grupp där man skulle äta mat med lågt GI och högt proteininnehåll var de enda som fortsatte att gå ner i vikt.
Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.