Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Höga halter bisfenol A i konserverad mat

Annons

Konserverad mat ökar halterna av hormonliknande bisfenol A i urinen med flera tusen procent. Det konstaterar Svenska Dagbladet i en granskning där de lät fyra reportrar under två dagar mestadels äta konserverad mat, som till exempel ravioli, tonfisk, majs, öl och vita bönor i tomatsås.&nbsp

Ämnet kommer från den plastbeläggning som täcker insidan på burkarna och läcker ut i maten.Hos en av reportrarna ökade halten bisfenol A med 4 600 procent och uppmättes efter två dagar till rekordhöga 86 nanogram per milliliter urin.&nbsp

Tidningens reportrar tog hjälp av forskare vid Lunds universitet för att utforma experimentet. Bo Jönsson, professor vid den medicinska fakulteten vid Lunds universitet, hyllar experimentet.

– Det här visar att konserver är en mycket viktig källa till bisfenol A. Resultaten är så pass intressanta att de bör nå ut internationellt, säger han till Svenska Dagbladet.

Flera tidigare studier har visat att bisfenol A kan störa fortplantning och kan ge ökad risk för cancer. Det finns även en koppling mellan höga nivåer av bisfenol A och ökad risk för fetma, hjärt-kärlsjukdom och diabetes.
Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.