Sömnbrist påverkar gener


Publicerad den: 2013-02-28
Författare: Jerker Elfström, redaktionschef

Annons

Brittiska forskare konstaterar att sömnbrist har en väsentlig påverkan på våra gener. Det efter att ha analyserat blodprover från försökspersoner som till en början fick sova upp till tio timmar varje natt, för att sedan bara få sex timmars sömn per natt.

Forskningen, som presenteras i Proceedings of the National Academy of Sciences, visar att aktiviteten hos fler än 700 gener påverkades - och att flera av dessa gener har betydelse för vårt immunsystem och hur kroppen svarar på skador och stress.

– Det var en dramatisk förändring i aktiviteten hos många olika typer av gener, säger Colin Smith, professor i funktionsgenomik, ett forskningsfält inom molekylärbiologin, vid Universitetet i Surrey i Storbritannien.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Birgitta Andersson 2013-02-28 16:46 (7 år sen)

  Undrar bara lite över vad det här blir för förhållande till Restless Legs som ju är ärftligt?

 • Avatar Alex 2013-02-28 16:17 (7 år sen)

  Och vad var det för påverkan? Kan ju handla om att uppreglera immunförsvaret för att kompensera för sömnbristen.

 • Avatar Klippan 2013-10-21 19:51 (6 år sen)

  Det är lätt att bli lite skeptiskt när man läser artikel.
  Låter som om det måste vara negativt att sova kortare tid. Många av största snillen genom tiderna (som Leonardo da Vinci eller Edison) brukade sova mycket kort tid. Min effarenhet är att man behöver inte sova länge utan sova lugnt, bekvämt och vara i harmonin med sig själv för att känna nyttan med sömn. Att det påverkar genernas aktivitet är kanske ngt positivt? /Klippan

 • Avatar Sjusovaren 2017-11-15 17:23 (2 år sen)

  Fast dessa "genier" hade/har ju ofta nån ps sjukdom som melankoli el manodepressivitet och då kan man ju va vaken i flera dygn i sträck o ändå va väldigt kreativa o prestera på topp för att sedan falla tungt o sova jättemkt istället... T ex Mozart, Beethoven, Einstein mm. Vet ej hur det var med just dina ex men är ju vanligt hos konstnärer iaf. Blev nog inte så gamla heller... Det stämmer inte. KVANTITET har också betydelse, måste sova en viss tid för att komma ner i den viktiga djupsömnen o REM-sömnen som man har flera ggr/natt. Och i detta fall var det ju ej positivt utan påverkade immunförsvaret o stresskänslighet. Kan ju inte "speedsova" tyvärr...


Annons
Annons
Annons