Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Forskare: Det händer i hjärnan vid sömnbrist 

Varför får man svårt att hänga med i det som händer runt om en när man sovit för lite? Amerikanska forskare har hittat svaret! 


Publicerad den: 2017-11-08

Annons

Tidigare har man trott att alla nervceller, eller hela system i hjärnan sakta blir sämre vid sömnbrist, men nu har forskarna sett att det är enskilda celler som tappar förmågan att kommunicera.  

Studerade nervcellers reaktionsförmåga

Forskarna har för första gången kunnat visa mer exakt vad som händer i våra hjärnor när vi har sovit för lite, rapporterar Vetenskapsradion. 

Efter att studerat nervcellernas reaktionsförmåga, hos personer som hoppat över en natts sömn, kunde det amerikanska forskarteamet se att aktiviteten i enskilda nervceller blivit kraftigt nedsatt. Vilket leder till att de inte kan reagera snabbt på intryck, och det gör att vi missar information som vi får skickat till oss.

Annons
Annons
 

 

Torbjörn Åkerstedt, professor i psykologi vid institutionen för klinisk neurovetenskap, säger till Vetenskapsradion att det är detta som bland annat leder till att människor somnar vid ratten.

 Man förlorar alltså under korta perioder uppmärksamhetsförmågan. Det kan leda till vad som helst beroende på vad man gör, säger han till radion.  

Annons
Annons

    Källor

  • Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=6815859

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-11-10 00:50 (6 år sen)

    Fick hjälp att få en hemrespirator VPAP ST/a pga att jag helt enkelt inte kunde få bort koldioxiden pga dålig andning och oj vad mycket som hände när jag kunde andas och sova riktigt! Jag tappade en hel del i vikt men fram för allt så kunde jag tänka och förstå som förr igen!
    Jag är en av alla som kan intyga att sömn ÄR viktigt!

  • Avatar Tidigare användare 2017-11-9 18:37 (6 år sen)

    Jag har kronisk insomni i 25 år,har även sömnapneér,som inte kunnat klargöras av prof.J.Hetta,då min elakartade hjärntumör inte upptäcktes förrän efter 5 år,då strålningen tog bort min sömnförmåga!
    Ingen ersättning har utbetalts!
    Tyvärr!

  • Avatar Tidigare användare 2017-11-8 13:03 (6 år sen)

    Har de forskat nattarbetade människor?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.