Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Snusande kopplas till alkoholberoende

De som snusar har dubbelt så hög risk att bli beroende av alkohol. Och ju mer man snusar, desto högre är risken enligt ny svensk forskning.

Publicerad den: 2015-03-02

Annons

 – Det här är första gången forskning har lyckats visa att snusande personer i medelåldern har en ökad risk att utveckla alkoholberoende. Något som gör resultatet extra intressant är att sambandet mellan snusning och alkoholberoende inte verkar ha någon koppling till eventuella rökvanor, eller inkomst, utbildning och andra socioekonomiska faktorer, säger Margareta Norberg adjungerad lektor vid Institutionen för Folkhälsa och klinisk medicin, enheten för epidemiologi och global hälsa, Umeå universitet, i ett pressmeddelande. 

Hon är en av forskarna bakom studien med 21 000 deltagare. Den pågick mellan 1991 och 1997, och vid starten uppvisade ingen av de medverkande några tecken på alkoholberoende. Dock snusade en fjärdedel av männen och knappt fyra procent av kvinnorna.

Av de 21 000 personerna återkom 75 procent till en ny hälsoundersökning tio år senare. Då såg forskarna att 8 procent av snusarna, samt 3 procent bland dem som inte snusade, hade utvecklat ett alkoholberoende. 

Annons
Annons

Det tydliga sambandet mellan snusning och risken att bli beroende av alkohol kvarstod även när forskarna tog hänsyn till rökvanor, inkomst, utbildning, socioekonomiska faktorer samt var i länet man bodde. Dessutom pekade resultatet på att risken att bli alkoholberoende ökade ju mer deltagarna snusade, vilket mättes som antalet förbrukade snusdosor i veckan.  

– En dubblerad risk för alkoholberoende kan vara en till synes ganska måttlig riskökning, sett ur individens perspektiv, men om snusning är vanligt i en befolkning innebär det sammantaget att bruket av snus får stor betydelse för folkhälsan. Därför är det angeläget att forskningsresultaten blir kända för en bred allmänhet och börjar diskuteras, säger Margareta Norberg i pressmeddelandet. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-04-24 10:49 (9 år sen)

    Inte har jag märkt av att jag är mer alkoholberoende av att jag snusar.

  • Avatar Tidigare användare 2015-03-3 22:57 (9 år sen)

    Som man frågar får man svar........
    Hur många nikotinberoende har bytt från cigaretter till snus de senaste 10 åren och varför?
    Hur många "feströker/ snusar" och hur ser bruket ut vid samtidigt alkoholintag? Hur ökar det då när varje dag blir en "fest"? ( ökad alkoholkonsumtion, toleransutveckling, riskdrickande, alkoholproblem, beroende )
    Hur ser beroendeutvecklingen ut i befolkningen utefter tid/ antal års normalkonsumtion- oavsett nikotinbruk?
    Varför snusar/ röker en stor del av de som är beroende av alkohol/ droger?
    Ja- som man frågar får man svar.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.