Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Avvänjningspiller och morötter hjälpte dem att fimpa

Att sluta röka är ingen lätt match, det vet alla som har försökt. Men med envishet, avvänjningspiller och ett rejält knippe morötter går det att lyckas. Det vittnar Ann-Sofie och Susanne om, som båda lyckats fimpa efter många år som rökare.

Avvänjningspiller och morötter hjälpte dem att fimpa
Annons

– Det kändes pinsamt att vara vuxen och medveten om farorna men ändå röka, säger Susanne.

Hon började röka redan som 12-åring och fastän de första halsblossen fick henne att kväljas kom hon snart att älska rökningen. Hon hade inte en tanke på att ge upp cigaretterna förrän hon en dag funderade över sin femtioårsdag och plötsligt insåg att hon inte alls ville att rökningen skulle vara en del av hennes liv även efter femtioårsstrecket. Så med några år kvar till det magiska datumet började hon förbereda sig mentalt för att sluta. När dagen väl kom började hon med ett läkemedel för rökavvänjning innehållande vareniklin.

– Efter bara några dagar kände jag att jag inte var röksugen på samma sätt längre och den effekten sitter i fortfarande.

Annons
Annons

För att hjälpa läkemedlet på traven såg hon till att bryta alla vanor som hon tidigare förknippat med rökning. Cigaretten som var extra god efter morgonkaffet behövdes inte när Susanne bytte ut kaffet mot te.

Ann-Sofie Adermark hade en annan strategi. När hon bestämde sig för att sluta röka ville hon inte plötsligt bli av med den lilla andningspaus i vardagsstressen som rökpausen innebar, så hon tillät sig själv att gå ut och ställa sig på trappan – men utrustad med en morot istället för cigarett och tändare.

– Jag såg säkert jättefånig ut, men det brydde jag mig inte om, för det fungerade för mig. Jag knaprade morötter i flera månader, säger hon. 

Nära att falla för frestelsen igen

Ann-Sofie hade rökt i halva sitt liv när hon bestämde sig för att sluta blunda för rökningens negativa effekter och fimpa för gott. Nu har hon varit rökfri i över femton år, men hon måste fortfarande akta sig för att inte halka dit igen. En fest var det riktigt nära.

Annons
Annons

– Jag stod med en cigarett i mungipan och skulle precis tända när en kompis ryckte bort den och sa att ”du röker ju inte!”. Hade inte hon varit där hade jag nog börjat röka igen. Så för mig har det varit väldigt viktigt att ha stöd från vänner och familj, säger hon.

Bättre luktsinne efter rökstoppet

Både Ann-Sofie och Susanne tycker att beslutet att fimpa för gott är bland det bästa de gjort.

– Jag kan känna lukter som jag inte hade känt på många år. Min första tanke efter att jag slutade röka var att naturen luktade som när jag var barn hemma hos mormor, bland djuren och höet. Jag vet att jag är betydligt renare i lungorna nu än som rökare och det är jag väldigt glad över, säger Ann-Sofie.

– Jag kan inte ta bort de 38 år som jag rökt så det är klart att min hälsa har tagit stryk, men det känns ändå förbaskat bra att jag har gjort vad jag kunnat för att hålla mig frisk som gammal. En del av de pengar jag tidigare la på rökning lägger jag numera på kravmärkt och ekologisk mat. Jag vill kompensera för allt som jag har utsatt min kropp för, säger Susanne.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2020-04-2 07:01 (4 år sen)

  Jag har rökt i 30 år de sista åren rökt jag en packet om dagen. Nu är en vecka sen jag slutade hel .Jag mår dåligt. Kan inte sover på nätterna .lätt irriterad hjärtklappning ångest .snälla jag behöver all hjälp för att inte falla tillbaka .hjälp hjälp

 • Avatar Tidigare användare 2019-06-6 11:37 (5 år sen)

  Nikotin är en tung drog och skall betraktas som en sådan. Därför skall försäljningen bort från livsmedelsaffärer och andra lättåtkomliga ställen. När nikotin säljs tillsammans med mat lurar vi unga människor att tro att de kan sluta när de så önskar, vilket inte är fallet. För många innebär det ett livslångt slaveri.
  De som ännu inte röker måste skyddas med alla medel. Hur kan beslutsfattare stillatigande se på hur generation efter generation sponsrar dem som hänsynslöst tillverkar och tjänar pengar på att förstöra andras hälsa.

 • Avatar Tidigare användare 2018-09-9 18:33 (6 år sen)

  Jag mår så dålig vet ej vart jag skall ta vägen, har ont i knoppen så det bankar, tror jag får järnblödning, är orolig, har hjärtklappning är trött får inte gjort vet ej när det tar slut snart har fått förkylning, snälla vem hjälper mig ur detta dilemma? Jag tror jag måste ger upp, om jag inte får hjälp, har zonnic spay men det hjälper inte

 • Avatar Tidigare användare 2018-06-3 21:15 (6 år sen)

  Till Ingbritt Fröberg: Hej! Jag vet att det är skitjobbigt. Jag har slutat många gånger. Lite tips som har hjälpt mig. Kan hjälpa dig. Allt är inviduellt,tyvärr. Många promenader, småjogga lite om du kan, e- cigg utan nikotin(göra nåt med händerna),hypnos(finns sluta röka),gör saker du tycker är roligt , dansa , vandringar. Ut och gör så mkt som möjligt. Jag har nyligen prövat hypnos och tycker det funkar för mig. Finns för depression ,sluta röka m.m . Finns en app som heter Rökfri, jättebra. Jag kan inte använda nikotin hjälpmedel då jag blir sjuk, så gissa att jag tuggar tuggummi..! Det kommer gå över. Cigaretten är INTE din kompis..Skriv ner på ett papper, fördelar att sluta röka,ta upp den varje gång du blir röksugen. Tänk oxå att tobaksbaronerna inte längre tjänar pengar på dig och låt dom inte göra det. Kanske har du börjat röka igen,tråkigt iså fall. Om inte så stå ut, det går över. Det går!!! Va positiv! Du fixar det här. Spara pengarna, ut och res eller hitta på nåt kul istället för att spola ner dom!! Stort lycka till och stå på dig! Du är stark! Låt inte ciggen bestämma ditt öde. Ledsen att hjälpen kom sent, hoppas det var till hjälp. Kram och lycka till!????Pernilla

 • Avatar Tidigare användare 2018-04-14 17:26 (6 år sen)

  Jag slutade röka för 5 månader sen (har rökt i 50 år). Mår jättedåligt, panikångest och blir jätteledsen och blir jätteförbannad för ingenting.Har tänkt på att börja röka igen, orkar inte må så här dåligt. Snälla hjälp mig.

 • Avatar Tidigare användare 2015-01-12 12:42 (9 år sen)

  Har själv slutat att röka. DEn 23 oktober 2013 sluta jag. Hade stor stor nytta av appen RÖKFRI. hADE RÖKT I 59 ÅR.MVH


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.