Avvänjningspiller och morötter hjälpte dem att fimpa

Avvänjningspiller och morötter hjälpte dem att fimpa

Att sluta röka är ingen lätt match, det vet alla som har försökt. Men med envishet, avvänjningspiller och ett rejält knippe morötter går det att lyckas. Det vittnar Ann-Sofie och Susanne om, som båda lyckats fimpa efter många år som rökare.


Publicerad den: 2014-12-15
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

– Det kändes pinsamt att vara vuxen och medveten om farorna men ändå röka, säger Susanne.

Hon började röka redan som 12-åring och fastän de första halsblossen fick henne att kväljas kom hon snart att älska rökningen. Hon hade inte en tanke på att ge upp cigaretterna förrän hon en dag funderade över sin femtioårsdag och plötsligt insåg att hon inte alls ville att rökningen skulle vara en del av hennes liv även efter femtioårsstrecket. Så med några år kvar till det magiska datumet började hon förbereda sig mentalt för att sluta. När dagen väl kom började hon med ett läkemedel för rökavvänjning innehållande vareniklin.

– Efter bara några dagar kände jag att jag inte var röksugen på samma sätt längre och den effekten sitter i fortfarande.

Annons
Annons

För att hjälpa läkemedlet på traven såg hon till att bryta alla vanor som hon tidigare förknippat med rökning. Cigaretten som var extra god efter morgonkaffet behövdes inte när Susanne bytte ut kaffet mot te.

Ann-Sofie Adermark hade en annan strategi. När hon bestämde sig för att sluta röka ville hon inte plötsligt bli av med den lilla andningspaus i vardagsstressen som rökpausen innebar, så hon tillät sig själv att gå ut och ställa sig på trappan – men utrustad med en morot istället för cigarett och tändare.

– Jag såg säkert jättefånig ut, men det brydde jag mig inte om, för det fungerade för mig. Jag knaprade morötter i flera månader, säger hon. 

Annons
Annons

Nära att falla för frestelsen igen

Ann-Sofie hade rökt i halva sitt liv när hon bestämde sig för att sluta blunda för rökningens negativa effekter och fimpa för gott. Nu har hon varit rökfri i över femton år, men hon måste fortfarande akta sig för att inte halka dit igen. En fest var det riktigt nära.

– Jag stod med en cigarett i mungipan och skulle precis tända när en kompis ryckte bort den och sa att ”du röker ju inte!”. Hade inte hon varit där hade jag nog börjat röka igen. Så för mig har det varit väldigt viktigt att ha stöd från vänner och familj, säger hon.

Bättre luktsinne efter rökstoppet

Både Ann-Sofie och Susanne tycker att beslutet att fimpa för gott är bland det bästa de gjort.

– Jag kan känna lukter som jag inte hade känt på många år. Min första tanke efter att jag slutade röka var att naturen luktade som när jag var barn hemma hos mormor, bland djuren och höet. Jag vet att jag är betydligt renare i lungorna nu än som rökare och det är jag väldigt glad över, säger Ann-Sofie.

– Jag kan inte ta bort de 38 år som jag rökt så det är klart att min hälsa har tagit stryk, men det känns ändå förbaskat bra att jag har gjort vad jag kunnat för att hålla mig frisk som gammal. En del av de pengar jag tidigare la på rökning lägger jag numera på kravmärkt och ekologisk mat. Jag vill kompensera för allt som jag har utsatt min kropp för, säger Susanne.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2015-01-12 12:42 (3 år sen)

    Har själv slutat att röka. DEn 23 oktober 2013 sluta jag. Hade stor stor nytta av appen RÖKFRI. hADE RÖKT I 59 ÅR.MVH


Annons
Annons