Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Slutade röka och blev tobaksforskare

Rökning går hand i hand med en mängd sjukdomar men det är aldrig för sent att sluta röka – flera positiva hälsoeffekter märks redan timmar efter att du slutat röka. Tobaksforskaren Hans Gilljam har aldrig ångrat att han fimpade.

Slutade röka och blev tobaksforskare
Annons

Hans Gilljam - Slutade röka och blev tobaksforskare

 – Jag rökte i tolv år, till och med när jag behandlade  tobaksskadade patienter. Det låter konstigt idag men det var den tidens anda, säger Hans Gilljam, professor i folkhälsovetenskap och grundare av Sluta-Röka-Linjen.

Trots att han arbetade på lungklinik bland sjuka rökare bestämde han sig inte för att sluta röka förrän han skulle bli pappa. Då var det plötsligt ett lätt beslut att ta.

Annons
Annons

 

 

– Vill man inte sluta röka så går det inte, men är motivationen tillräckligt stark kan du övervinna alla abstinensbesvär.

Att sluta röka ger hälsovinster på en gång

Hans Gilljam vet precis vilka hälsovinster han har fått efter att han slutade röka. Redan efter tjugo minuter får man bättre blodcirkulation och normalt blodtryck. Pulsen går också ner. Efter ett dygn har risken för att drabbas av hjärtinfarkt och sjukdomar i luftvägarna minskat, och efter en vecka är tänderna renare och andedräkten friskare. Efter ett år är risken för hjärt- och kärlsjukdomar halverad.

Annons
Annons

– För just hjärt- och kärlsjukdomar är rökningen en lika stor risk som till exempel högt blodtryck och fet kost, och bland personer som drabbas av hjärtinfarkter innan femtio års ålder är nästan alla rökare, säger Hans Gilljam.

 

Rökning leder till fler sjukdomar än lungcancer

Att rökning kan leda till lungcancer känner de flesta till, men att tobaken kan orsaka ytterligare ett sextiotal sjukdomar – som giftstruma, åldersblindhet (AMD), reumatism och psoriasis – är kanske mindre känt. 

 

– Många kopplingar mellan rökning och sjukdomar har upptäckts så sent som på 2000-talet. Det är först nu som hela vidden av katastrofen har gått upp för vetenskapen.

 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Hans Gilljam tycker att det är olyckligt att beroendet ska göra det så svårt att sluta röka, för även den som har rökt i många år har mycket att vinna på att fimpa för gott.

– Det tar i snitt 25 år av rökning, eller 200 000 cigaretter, för att sjukdomarna ska blomma ut. Om man slutar så sent som i fyrtioårsåldern har man samma chans till god hälsa som de som aldrig har rökt.

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-03-5 08:06 (9 år sen)

    jag slutade röka, men började igen efter flera år som rökfri. När jag slutade var det enkelt, nu helt hopplöst. Som rökfri kunde jag inte förstå, varför jag rökt, att det inte fyllt någon funktion. Idag är jag beroende av en vit, dyr och giftig pinne. En situation jag verkligen inte tycker om, men trots näst intill dagliga försök. Så får jag inte till det. Har köpt hjälpmedel för en liten förmögenhet, t o m e-ciggaret (totalt bortkastade pengar). Nu står hoppet till en skön vår så, att jag kan bryta vanan med pyssel i trädgården.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.