Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sexologen Suzanne - expert på Netdoktor

Suzanne Lindström jobbar som auktoriserad sexualrådgivare och barnmorska och är en av Netdoktors nya experter inom ”Sex och relationer”. Hon har jobbat som barnmorska i förlossningsvården i nästan 25 år och arbetar numera både inom sluten och privat vård.

Publicerad den: 2008-10-02

Annons

– Kvinnor vill in i mäns huvuden. Män vill in i kvinnors kroppar, säger Suzanne. Det är där problemen startar.

Barnmorska och sexolog

Många känner igen Suzanne från hennes medverkan i Sexinspektörerna på tv 4 förra året där hon hjälpte olika par med deras problem. Exponeringen i tv har lett till ytterligare jobb i ett redan hektiskt schema.

Annons
Annons

Suzanne jobbar på en förlossningsklinik som barnmorska. Dessutom arbetar hon på en gynekologmottagning som kallas för ”Vulvamottagningen” i Helsingborg samt har en privat rådgivningstjänst.

– Under mina rådgivningar pratar jag mycket och lyssnar mycket. Då är det skönt att även jobba med förlossningar. Det är motorn som driver mig, säger Suzanne.

Suzanne arbetar med kognitiv terapi på rådgivningarna där hennes patienter får övningar och hemuppgifter för att jobba bort problemen. Vanligast är det med fem till femton besök. Sedan är problemen lösta. Hon upplever att många kvinnor föredrar en barnmorska och sexolog framför någon som bara är terapeut. Suzanne anser att det är viktigt att se kroppen i en helhet och att arbeta både med kroppen och själen.

– En barnmorska kan kvinnokroppen, säger Suzanne. Det underlättar för kvinnorna och männen att få information och konkreta råd.

Annons
Annons

Vanliga problem

Vanliga problem som Suzanne blir uppsökt för är samlagssmärtor, för tidig utlösning, prestationsproblematik och orgasmsvårigheter – både för män och kvinnor.

Par som har problem med sitt sexliv klagar främst på minskad eller avsaknad av lust. Vanligt är även problem med dåligt självförtroende i sin sexualitet.

– Många kvinnor är rädda för att föda, de kan ha svårt att bearbeta en tidigare svår förlossning och jag hjälper dem att kunna hantera rädslan, säger Suzanne. Andra par har problem med att våga bli gravida, ofta är det en mental spärr som måste släppa. Sedan brukar det fungera bra. Att föda barn handlar mycket om att släppa efter och ge sig hän, precis som det är med sex.

Sex är inte bara samlag

God kommunikation har en alldeles avgörande betydelse i relationer.

– Sex börjar med kläderna på, säger Suzanne. Att utvecklas sexuellt handlar om god självkänsla, övning och träning i en respektfylld och trygg relation.

Till exempel kan ett varmt bad tillsammans med sin partner vara sexigt och att man ger varandra ömhet och uppskattning i vardagen. Att försöka förstärka den andres positiva sidor är också viktiga ingredienser i ett sexliv. Detta är lätt att glömma bort men väldigt viktigt.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Sök hjälp med en gång

De flesta par som har problem väntar två till fem år innan de söker hjälp, enligt Suzanne. Men ju tidigare de kommer desto bättre. Då blir problemen snabbt lösta och relationen kan fungera bättre. Suzanne tycker dessutom att det är bra att hon har en stor del unga kvinnor mellan 22-30 år som uppsöker henne. Då slipper de gå med sina problem och osäkerhetskänslor kring sex särskilt länge.

Oron om könssjukdomar är stor

Netdoktor har via en enkät fått fram att den viktigaste informationen som efterfrågas i en mötesplats om sex och relationer är hur man skyddar sig mot könssjukdomar. Hela 23 procent av 4766 personer, som besvarade just den frågan, anser att informationen är av störst intresse för dem. Suzanne blir inte så överraskad över resultatet.

– Det är inte så konstigt. Folk lever nämligen inte som de lär. Könssjukdomarna ökar konstant, och klamydia är värst, även om HIV också ökar mycket.

Problemet med klamydia är att inte alla får symptom. Därför kan man bära på sjukdomen och sprida den vidare utan att man är medveten om det.

– Man ska alltid använda kondom när man är med en partner och man inte är helt säker på att man är frisk, säger Suzanne. Dessutom vet du inte om den andra är frisk. Säkert sex är det bästa sexet.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-03-30 11:30 (6 år sen)

  Hej
  Jag är nog den typiska mannen.
  Skild sedan 6år och levt med en dålig sex syn.
  Föredragit onani istället för sex,jakt på orgasm .
  Men aldrig njutit av kroppsnärhet å fin sexualitet.

  Har nu funnit en fin kvinna som jag vill leva med.
  Och jag vill bryta det gamla mönstret och finna mer lustfylld njutning

  Mvh Jens

 • Avatar Tidigare användare 2015-07-17 12:15 (9 år sen)

  Hej!
  Har en svår fråga att knäcka för mig och min fru.

  Min fru blir aldrig kåt/upphetsat/lust att ha sex. Hon säger att hon aldrig har haft den tanken, vilket jag har svårt att förstå att hon aldrig har tänkt på typ sex, hon är 40+ och har bara onanerat själv ett mycket få gånger som hon säger själv medan jag kan tycka det är upphetsande att hon gör det. Hon vill inte ta någon medicin för att se om det är något vitamin/minimal osv som kan va orsaken. När vi har sex och jag smakar henne säger jag att hon är våt men det känner hon inte av utan hon känner bara just då orgasmen är på väg. Vi har sex men det känns som att hon har set för min skull och vår relation. Vi har två barn, så det funkar ju på så sätt.

  Jag är öppen och frågar bekräftar inte bara under samlag, utan i vardagen hur fantastiskt fin hon är och ger henne komplimanger. Det är sällan som hon ger mig komplimanger eller ger mig en kram bara så där.

  Vi har försökt prata om situationen men det slutar på samma sätt. Hon säga att hon inte har den " naturligt lust" hon får övertala sig vargar gång vi ska ha sex.

  Det är många funderingar tankar som du märker. Men den stora frågan hor hjälper jag henne att känna lust utan att kränga henne, min önskan är hon kön känna den kåtheten/lusten jag kan känna. Och om jag inte är hemma kunna lösa "problemet själv". Kan jag föreslå samtal med någon proffesionellt samtal med någon?

 • Avatar Tidigare användare 2015-04-25 12:24 (9 år sen)

  Hej!
  Jag är gift sedan 10 år med en man som jag nu förstår är asexuell. Det finns många fina sidor hos honom men SEX finns inte i hans värld över huvudtaget och har tydligen aldrig funnits. Jag har hoppats och trott att det skulle förändras. Han har skyllt på att vi haft olika problem som gjort att han inte vill ha SEX. Och jag antar att jag blundat och inte velat inse sanningen. Jag har nu vaknat och förstått! Han vill fortfarande inte erkänna sig asexuell...han vill inte förlora mig och älskar mig säger han. Vi har även en dotter tillsammans som är sju år...det var senast vi hade SEX. ..för sju år sedan :-( jag fattar inte själv hur jag kunnat leva i detta och blundat så hårt. Jag älskar honom djupt...men inte längre som en partner utan en väldigt nära vän. Jag vet inte vad jag ska göra...jag vill heller inte såra honom. Han ska sterilisera sig säger han och tror hans ointresse beror på att han inte vill ha fler barn. FÖRNEKELSE! Han har aldrig haft sexuella behov..inte ens som tonåring (är 42 år nu) aldrig onanerat eller känna behov av SEX. Snälla hjälp jag vet inte vad jag ska ta mig till. Känner mig så dum. Under så många år har jag känt mig oattraktiv och ful för att han aldrig vill ha mig.

 • Avatar Tidigare användare 2014-08-14 08:15 (10 år sen)

  Hej, jag har ett väldigt stort problem, som jag mår sjukt dåligt över! Så här ligger det till, jag har varit tillsammans med min kille i drygt ett år, till en början var sexet helt perfekt, hade aldrig haft skönare sex, var helt magiskt! Då använde vi kondom, sen började jag äta P-piller och slutade då med kondom, när min kille kom i mig så gjorde de så fruktansvärt ont, det sved som tusan och gjorde fruktansvärt ont, jag blev svullen och yr ibland! Hade ont flera dagar efter! Vi fortsatte ändå som vanligt och se om de skulle bli bättre, till slut gick jag till gynekologen, de visade sig att jag förmodligen var allergisk! Vi fortsatte ändå att ha sex då han kom i mig, det var inte ens skönt att ha sex längre och allergin kändes bara ännu värre! Min gynekolog har nu skickat en remiss till Umeå för att ta bort allergin på något vis, då man vänjer kroppen att få sperman i sig! Men dom har inte hört av sig än utan det komme att ta flera månader,
  Nu dom senaste månaderna har min pojkvän slutat sprutat i mig utan utanför istället pga av min allergi, jag trodde att sexet skulle bli hur bra som helst som de var när vi använde kondom, men det var helt tvärt om. Jag är inte sugen på att ha sex längre, jag blir inte attraherad av min pojkvän längre, och när vi har det så gör det ont, bara för att jag inte är kåt, jag har tappat lusten helt. Jag hatar typ sex nu och de känns som en pina att ha det.
  Vad ska jag göra? Vad har hänt med mig? Jag vill bara att de ska vara som förut, jag älskar min pojkvän över allt annat, jag mår så sjukt dåligt av den här situationen

  Skickat från min iPhone

 • Avatar Tidigare användare 2014-08-14 08:26 (10 år sen)

  Hej, jag har ett väldigt stort problem, som jag mår sjukt dåligt över! Så här ligger det till, jag har varit tillsammans med min kille i drygt ett år, till en början var sexet helt perfekt, hade aldrig haft skönare sex, var helt magiskt! Då använde vi kondom, sen började jag äta P-piller och slutade då med kondom, när min kille kom i mig så gjorde de så fruktansvärt ont, det sved som tusan och gjorde fruktansvärt ont, jag blev svullen och yr ibland! Hade ont flera dagar efter! Vi fortsatte ändå som vanligt och se om de skulle bli bättre, till slut gick jag till gynekologen, de visade sig att jag förmodligen var allergisk! Vi fortsatte ändå att ha sex då han kom i mig, det var inte ens skönt att ha sex längre och allergin kändes bara ännu värre! Min gynekolog har nu skickat en remiss till Umeå för att ta bort allergin på något vis, då man vänjer kroppen att få sperman i sig! Men dom har inte hört av sig än utan det komme att ta flera månader,
  Nu dom senaste månaderna har min pojkvän slutat sprutat i mig utan utanför istället pga av min allergi, jag trodde att sexet skulle bli hur bra som helst som de var när vi använde kondom, men det var helt tvärt om. Jag är inte sugen på att ha sex längre, jag blir inte attraherad av min pojkvän längre, och när vi har det så gör det ont, bara för att jag inte är kåt, jag har tappat lusten helt. Jag hatar typ sex nu och de känns som en pina att ha det.
  Vad ska jag göra? Vad har hänt med mig? Jag vill bara att de ska vara som förut, jag älskar min pojkvän över allt annat, jag mår så sjukt dåligt av den här situationen

  Skickat från min iPhone

 • Avatar Tidigare användare 2014-07-24 19:35 (10 år sen)

  Hej!
  Snälla jag skulle så gärna vilja att jag och min partner fick det riktigt skönt när vi älskar i missionnärställningen... För han släpper mycket vätska och jag upplever mig då som lite stor.
  Vad kan man göra för att missionnärställningen ska kännas mer både för mig och min partner?

 • Avatar Tidigare användare 2013-11-21 21:57 (11 år sen)

  Hej,
  För 4 år sedan fick jag och min man en underbar liten pojke. Förlossningen var svår och efter 23 timmar kom han ut med hjälp av akut kejsarsnitt. Tre månader efter förlossningen fick jag ont i mina leder och blev remitrerad till Reumatolog. Vårt samliv upphörde nästan för att jag fick problem med brännande smärta i underlivet vid varje försök till samlag, i kombination med konstant trötthet och ledvärk. Efter 1,5 år kom vi överens om att försöka förbättra vårt samliv eftersom vi ville ha ett syskon till vår son. Jag blev gravid vid första försöket så vi slutade förbättra vårt samliv. När vår dotter kom, snart två år sedan, fortsatte problemen och jag fick dessutom frekventa svampinfektioner som förvärrade möjligheten för de tidpunkter som vi kunde ha samliv på. I våras fick jag diagnosen Sjögrens syndrom vilket i sig förklarade mycket i min situation men idag står vi inför ett beslut om att separera på grund av vårt samliv. Jag är desperat, även om jag haft bra kontakt med kvinnokliniken. Jag känner inte igen mig själv i min sexualitet, jag vet inte längre vad jag tycker om, min man är förvirrad och känner sig oälskad och vi vet inte hur vi ska gå vidare mer än att kanske dela på oss. Jag tror på oss men jag vet inte om jag nåhonsin kan tycka att sex är skönt igen. Saknar min man och vårt samliv som vi haft tidigare. Vad kan/behöver vi göra? Hjälp... älskar honom så... / "Vilsen"


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.