Var söker jag hjälp för sex- och samlevnadsfrågor?
Många som söker upp någon utbildad person inom sex och samlevnad vill få hjälp snabbt. Det kan handla om att få preventivmedel, få besked om en eventuell sexuellt överförbar sjukdom eller bara prata av sig om någonting som bekymrar en. Många av nedanstående mottagningar erbjuder drop-in-tider för att möta behovet av snabb hjälp. Men vanligtvis finns även möjlighet att boka tid.
Om du inte hittar någon av nedanstående mottagningar i din närhet bör du kontakta din vårdcentral eller din distriktsläkare för att få hjälp och eventuellt slussas vidare.
Ungdomsmottagning
Alla tjejer och killar mellan 13 och 23 år är välkomma till ungdomsmottagningen. Här kan de få tillgång till preventivmedel, bli undersökta eller prata med en kurator.
Sex och samlevnad och dess konsekvenser är ett känsligt ämne när man är ung. Samtidigt är man nyfiken på sin egen, och andras, kroppar och det är viktigt att få kunskap. Då det kan kännas pinsamt att prata med sina föräldrar om det som sker är det viktigt att få en annan vuxens svar. Det får man på ungdomsmottagningen. Här finns kuratorer, barnmorskor, läkare och sjuksköterskor.
En del mottagningar har särskilda tider då endast killar får komma eftersom det vanligen är mer tjejer än killar som besöker mottagningen. Genom att sätta upp särskilda drop-in-tider för killarna underlättar man för dem att komma dit.
Ett besök på ungdomsmottagningen är gratis och personalen har tystnadsplikt. Det finns drop-in-tider och bokningsbara tider.
Barnmorskemottagning/Mödravårdscentral
Alla kvinnor är välkomna till barnmorskemottagningen eller mödravårdscentralen (MVC) som egentligen är samma sak, men med olika namn. Rådgivningen och testningen här är gratis.
Allt från hjälp i samband med en graviditet till preventivmedelsrådgivning och test av könssjukdomar utförs här.
Mödravårdscentralerna är också de som har ansvar att kalla alla kvinnor mellan 23 och 60 år på hälsokontroller för att upptäcka eventuella cellförändringar i livmoderhalsen.
Sesam
Sesam står för sex- och samlevnadsmottagning och tar emot både män och kvinnor som har frågor. Dessutom kan man ta reda på om man har en sexuellt överförbar sjukdom och även få behandling för den.
På Sesam finns gynekologer, venereologer, kuratorer och barnmorskor.
Andra läkare och barnmorskor kan skicka patienter på remiss till Sesam om det finns behov av specialistkunskap. Men alla kan också själva ringa direkt dit för att boka tid.
Kvinnoklinik
Kvinnokliniker finns runt om i landet och de erbjuder bland annat preventivmedelsrådgivning, dagkirurgi, fertilitetsutredningar och inkontinensutredningar. Här jobbar bland annat gynekologer och barnmorskor.
Gynekolog/Venereolog
Gynekologer är utbildade läkare som är specialiserade på kvinnors underliv. Allt som rör underlivet kan kvinnor uppsöka gynekologer för. Även rutinundersökningar och preventivmedelsrådgivning görs.
Alla kvinnor är välkomna till gynekologen, oavsett läggning. Men för lesbiska som vill träffa en gynekolog som är mera insatt i homosexualitet finns det en specialmottagning på Södersjukhuset i Stockholm för lesbiska kvinnor.
Venereologer är specialiserade inom hudsjukdomar och sexuellt överförbara sjukdomar. De diagnostiserar och behandlar sjukdomarna. Både kvinnor och män kan gå till en venereolog.
Det som skiljer en venereolog från en gynekolog är att venereologen har större inblick i genitala infektioner och hudsjukdomar i underlivet medan gynekologi är en kirurgisk specialitet.
-
Endometrios
Vid endometrios finns ”öar” av slemhinna från livmodern spridda i bukhålan. Dessa öar orsakar inflammation samt är ömma och smärtande. Barnlöshet är också vanligt vid endometrios, som förekommer hos ungefär 10% av alla kvinnor mellan 15 och 45 år.
-
Icke-hormonella preventivmetoder
Det finns både hormonella och icke-hormonella preventivmetoder, vilka verkar på olika sätt, har olika för- och nackdelar och ger olika stort skydd. Därför är det högst individuellt vilken metod som lämpar sig bäst.
-
Föräldrar positiva till HPV-vaccin för pojkar
Att erbjuda könsneutral vaccination, det vill säga vaccination för både flickor och pojkar skulle kunna öka föräldrars tilltro till HPV-vaccinet, säger Maria Grandahl, medicine doktor, barnsjuksköterska och forskare vid Uppsala universitet, som tillsammans med två kollegor nyligen studerat föräldrars inställning till att inkludera pojkar i allmänna vaccinationsprogrammet mot HPV.
-
Abort
I Sverige har vi fri abort. Detta betyder att en gravid kvinna, fram till och med den 18:e graviditetsveckan, själv kan bestämma om hon vill fortsätta sin graviditet eller ej.
-
P-plåster
P-plåster är en form av kombinerad hormonell preventivmetod precis som p-piller. Den innehåller dels gulkroppshormon, gestagen, dels det kvinnliga könshormonet östrogen.
-
Gynekologisk undersökning
Alla människor är mer eller mindre blyga, speciellt när man skall visa sina mer intima kroppsdelar för någon man inte känner, därför kan ett gynekologbesök vara jobbigt för vissa. Här får du reda på hur undersökningen går till.
-
Män som lider av impotens har rätt till terapi
Många män som lider av impotens, som följd av prostatacanceroperation, upplever en minskad sexualitet. Något som kan resultera i prestationsångest och en försämrad självbild. Sexologen Helena Cewers menar att det är vårdpersonalens ansvar att erbjuda rätt stöd.
1 Kommentarer -
Underlivssmärtor - vad beror de på?
Det är vanligt att kvinnor har ont i nedre delen av buken, exempelvis i samband med menstruation. Det behöver inte vara stark smärta utan bara molvärk. Vid mer intensiv och kvarstående smärta som inte uppträder under menstid kan det vara svårt att själv förstå varifrån smärtorna kommer.