Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Sex & lust

”Vi är mer sensuella under sommaren”

Sommarflirt är ett begrepp som förekommer i alla åldrar under sommaren, och det är lätt att bli kär och galen. ”Man är generellt mer sensuell under sommaren, det är mer lättklätt och alkoholen flödar, vilket är en stor bidragande faktor till att vi är mer sexuellt aktiva och kanske har fler sexpartners”, berättar sexualrådgivaren Suzanne Lindström för Netdoktor.

”Vi är mer sensuella under sommaren”
Annons

Bland ungdomar märks ofta en viss ökning av könssjukdomar sommartid men samma tendens går att se i de flesta åldrar, berättar Netdoktors expert inom sex och relationer, Suzanne Lindström.
– Man ser mer kropp och frestelser,&nbspnågot som&nbspkan vara väldigt påfrestande,&nbspinte minst om man är i ett förhållande.

God dialog är A och O

När semestern hägrar och när den väl är kommen kan förväntningarna ibland ha växt sig lite för stora. Suzanne Lindström ger några tips&nbsptill dem som befinner sig i en fast relation.
– Det är viktigt att försöka upprätthålla den någorlunda jämställda relationer man kanske har i övrigt, det vill säga att man delar på de olika bördorna som väntar under semester. Det kan vara allt från att ta hand om barnen, till att städa, laga mat, eller att bara få gå iväg och ta en öl med sina vänner. Båda parterna måste, så gott det går, få utlopp för sina känslor och behov.

Men sommaren och semestern kan bli något av en fälla.
– Det är lätt hänt att man börjar bråka över småsaker, det kan till exempel vara klassiker som att mannen inte gör lika mycket som kvinnan med olika sysslor. Detta kan i sin tur leda till att kvinnan inte är så sugen på att ha sex, och så slutar det med att man inte har lika mycket sex som man kanske hoppats på, och man får inte den närhet som de flesta både behöver och suktar efter.

Annons
Annons

Stor risk för otrohet sommartid

Suzanne Lindströms erfarenhet som sexualrådgivare är att det dessutom&nbspär något vanligare med otrohet under sommaren.
– Man utsätts ofta för många nya intryck och träffar människor som man annars inte gör. Och får man uppmärksamhet och uppskattning, som man kanske saknar från sin partner, är det inte helt otroligt att otroheten ligger nära till hands. Därför är det viktigt att försöka ha en bra dialog så att sådana situationer kan undvikas så gott det går, och ett huvudtips är att kontinuerligt ge sin partner uppskattning. Tyvärr är det dock väldigt många som missar detta.

Tid för avkoppling och umgänge

Men&nbspförhoppningsvis&nbspär&nbspsemestern och sommaren&nbspframför allt&nbspen&nbspväldigt bra&nbsptid, då övrig stress kan läggas åt sidan och man får tid och möjlighet att njuta av varandras sällskap.
– Så länge man har en bra dialog och pratar med varandra kan man eliminera riskerna med att bråka över småsaker och bli besvikna. Sommaren är ju trots allt en tid då man får umgås med nära och kära under avslappnade förhållanden.&nbspVi är lite extra&nbspsensuella och glada&nbspså får man bara upprätthålla den känslan flödar förhoppningsvis även sexlivet, säger Suzanne Lindström, barnmorska och sexualrådgivare.&nbsp

Säker sex

För alla singlar som lever fritt och glatt om sommarnätterna, har Suzanne egentligen bara en sak att säga.
– Säker sex! Det är det absolut viktigaste att tänka på om man är singel och har sex. Sen är det självfallet jätteviktigt att man känner en glädje och att man har lust. Rent generellt kan vi&nbspse att könssjukdomarna&nbspökar något sommartid och därför kan man inte&nbsptrycka nog på&nbspvikten om att skydda sig, och där är kondom utan tvekan det bästa skyddet, avslutar Suzanne Lindström.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons