Fråga Doktorn

Fråga   Sex & relationer

Klamydiatest

För några veckor sedan fick jag plötsligt ont i nedre buk, samt blodiga flytningar. Sökte genykologen. Han tog prover, och det kom fram att jag hade klamydia. Har haft samma partner senaste åtta månaderna. Han testade sig men säger att han är negativ. Kan det stämma? Han hade alltså inga symtom heller. Nu skyller han på mig att jag kan ha varit otrogen. Fast det är inte sant. Hur kan man bevisa detta? Hur kan han vara negativ? Jag testade mig förra året, och var frisk då.

Svar:

Tyvärr kan man inte bevisa något. Chlamydia är en komplicerad bakterie. Rimligen borde båda ha bakterien efter ett åtta månader långt förhållande. Dock hittar man inte alltid chlamydia vid provtagning på båda heller i en fast relation.

Eventuellt är det så att vissa har ett bra immunförsvar som har förmåga att bekämpa bakterien. En liten möjlighet är även att provet blir "falskt", det vill säga man lyckas inte fånga bakterien vid provtagningen. Detta är numera ett mindre problem - de moderna proverna är väldigt känsliga. Det viktiga i ert fall är väl ändå att du fått en diagnos och rätt behandling för besvären.

Vänlig hälsning
Arne Wikström
överläkare

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons