Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Frågor och svar om könssjukdomar 2010

Måndagen den 10 maj 2010 svarade Annika Johnsson, överläkare på Centrum för sexuell hälsa i Malmö, på besökarnas frågor om könssjukdomar. Läs Annikas svar från chatten i arkivet.

Uppdaterad den: 2010-05-10

Annons

Gäst51530: Hej annika. Jag är en kvinna på 33 år. Jag har inte vaccinerat mig mot HPV, och jag är inte heller i ett fast förhållande, med det inte menat att jag har FLERA olika sexpartners men jag är ändå sexuellt aktiv. Jag är alltid noga med att använda preventivmedel (kondom) men då det inte innebär något garanterat skydd undrar jag hur jag ska göra? Hur kan jag skydda mig mot kondylom (och HPV)? Är det för sent att vaccinera sig nu? Tacksam för svar.

Annika Johnsson: Det är bra att du är noga med kondom för även om det inte är hundra procentigt så är det ändå ett gott skydd. Det är aldrig fel att vaccinera sig mot HPV, men det kan finnas en viss risk att man redan är smittad varför det är viktigt att även gå på regelbundna cellprovskontroller.

vera: Hej! Kanske en väldigt knäpp fråga, men jag måste ändå fråga. Alltså hur ska man egentligen kunna upptäcka att man har kondylom (dvs könsvårtor)? Vad jag har förstått så kan de alltså bli synliga på könsorgan och vid ändtarmen. Vet inte om jag är annorlunda men jag brukar inte kolla in mitt underliv eller vid anus, är det något man borde göra med jämna mellanrum? Eller känner man på något sätt att man fått kondylom? Väldigt tacksam för svar. /vera
Annika Johnsson: Det är verkligen ingen knäpp fråga. Kondylom ger nämligen oftast inga symtom och är i så fall inget att bry sig om. Du ska inte börja titta i underlivet. Oftast upptäcker man kondylom för att man känner att det finns knottror i underlivet eller stjärten.
Gäst23747: Hej! Hur farligt är det egentligen att drabbas av kondylom? Hur länge kan vårtorna bestå? Och om man nu varit infekterad (HPV) innebär inte det att man är immun mot framtida infektion? Ungefär som vid andra virussjukdomar.. Tack! 
Annika Johnsson: Kondylom i sig är egentligen ingenting som är farligt. Liksom andra vårtor kan de ta lång tid att bli av med, i värsta fall många år. Eftersom det finns flera olika HPV-virus innebär det tyvärr att man kan bli smittad på nytt.

Gäst60451: Jag har haft kondylom i ca 8 år och provat de flesta behandlingar utan att jag lyckats bli av med vårtorna fullt ut. Kan man få dras med dessa för evigt?

Annika Johnsson: Jag förstår att det kan kännas tröstlöst men så småningom brukar infektionen ge med sig. Man brukar säga att 90% läker inom 2 år men sedan finns det ju de övriga 10% som kan få dras med det en längre tid.

Gäst60195: Hejsan! är så himla rädd att gå å visa snoppen för doktorn men efter att ha surfat runt lite är jag 100% säker på att jag har kondylom! men nu undrar jag, eftersom jag inte går till läkaren får jag inget recept, så vad heter salvan man behöver för att bli av med detta??

Annika Johnsson: Hej! Du ska inte vara rädd för att visa upp snoppen. Vi läkare är vana vid att undersöka även underlivet. Det är viktigt att du får en säker diagnos innan du börjar någon behandling! Om du är ung kan du vända dig till en ungdomsmottagning.

Gäst6037: Eftersom jag fortfarande inte begått sexuell debut undrar jag vilka vaccinationer jag (som man) med fördel gör innan dess för att skydda mot STI?

Annika Johnsson: Det enda vaccin som finns i nuläget är Gardasil som skyddar mot kondylom. Det är bra att ta men glöm inte kondomen som skyddar mot många andra könssjukdomar också!

Gäst81502: När tycker du att man är gammal nog för att börja ha sex? Jag är en tjej på 17 år men jag känner mig inte helt redo, trots att många av mina tjejkompisar redan haft sex.. Tacksam för svar.

Annika Johnsson: Känner man sig inte redo ska man absolut vänta. Det finns ingen speciell ålder som är "rätt" utan det får man känna sig fram till.

Alltid uppsvälld: Hej, jag var hos gyn´och gjorde en cellprovskontroll för två dagar sedan. Igår började det att svida i slidöppningen, helst skulle jag vilja riva men smörjer in mig med salva istället. Jag påpekade att instrumenten hon använde var svinkalla, hon sa att de vanligtvis brukar vara uppvärmda men det fanns ingen uppvärmd. Jag påpekade att det gjorde väldigt ont när hon skrapade med en borste. Hon sa att det är ett känsligt område hon tar prov på och måste skrapa ordentligt. Har jag fått någon smitta?

Annika Johnsson: Någon farlig smitta kan du inte ha fått. Cellprovet tas från livmodertappen och inte från slidöppningen där du beskriver besvär. Om besvären inte går över på ett par dagar får du boka tid för undersökning.

Stjärnesång: Jag har kondylomvårtor i slidkransen sedan en månad tillbaka. Blev smittad förra våren. Dessa vårtor skaver och gör ont. läste att man bör vänta minst tre månader innan man kontaktar läkare. Kan jag gå till en hudläkare (eller gynekolog?) redan nu eftersom vårtorna vållar obehag och smärta?

Annika Johnsson: Absolut! Om vårtorna inte ger besvär behöver man inte göra något men om du är besvärad ska du precis som du skriver vända dig till en hudläkare eller gynekolog.

Gäst5220: jag undrar vad det kan vara om man har lite blod i sperman? Är 50 år och har precis haft urinvägsinflammation.

Annika Johnsson: Blod i sperman är inget tecken på något allvarligt utan kan ibland ses hos friska eller i samband med en prostatainflammation. Om man däremot har blod i urinen är detta viktigt att utreda.

Anneli: Kanske inte riktigt hör till ämnet. Men, jag och min pojkvän har ett distansförhållande. Och då vi inte har setts på ett par veckor och då vi har sex brukar vi dagen/dagarna efter vara lite ömma i "genitalierna". Vad kan detta bero på? Ingen av oss har någon könssjukdom. Tack!

Annika Johnsson: Det kan helt enkelt bero på slitage om man har mycket sex under en kort period. Inget att vara orolig för men man ska undvika samlag om man har ont.

Gäst24394: Om ens pojkvän har kondylomutslag, och man tror att man själv också har det, men man själv inte har fått några utslag, kan man behandla sjukdomen ändå?

Annika Johnsson: Nej,det kan man inte. Om du inte har några vårtor är det enda du ska göra att gå på cellprovskontroller när du får kallelse till detta eftersom viruset kan sätta sig på livmodertappen.

chekh: Hej, min dotter som är 20 år har fått ett sår på insidans främre del i slidan. Gynokologen har tagit alla tänkbara prover och hon går nu på antibiotika. Vad kan det vara? Nästa steg är tydligen att skära bort en bit och skicka på analys. Finns det någon könssjukdom som visar sig på detta sätt?
Orolig mamma.

Annika Johnsson: Könssjukdomar som måste uteslutas är herpes och syfilis vilket görs med en enkel provtagning. En del hudsjukdomar kan också ge sår i underlivet så om såret kvarstår och dessa könssjukdomar är uteslutna får man gå vidare med ett hudprov.

Gäst79058: Hej, jag har fått "diagnosen" kondylom men ungefär vid samma tidpunkt när jag skulle behandla mig för detta (hämtat ut läkemedel på apoteket) fick jag reda på att jag var gravid. Hur gör jag nu? Finns det nått sätt att avlägsna vårtorna på ett sätt som är ok för gravida?? Tack på förhand! / Gravid

Annika Johnsson: Självbehandling under graviditet ska undvikas eftersom vårtmedel kan vara fosterskadande. Ett alternativ är att vänta då många blir av med sina kondylom spontant efter graviditeten är avslutad. Har man stora besvär kan doktorn frysa eller bränna bort vårtorna.

Gäst23747: Hej! Hur farligt är det egentligen att drabbas av kondylom? Hur länge kan vårtorna bestå? Och om man nu varit infekterad (HPV) innebär inte det att man är immun mot framtida infektion? Ungefär som vid andra virussjukdomar.. Tack!

Annika Johnsson: Kondylom i sig är egentligen ingenting som är farligt. Liksom andra vårtor kan de ta lång tid att bli av med, i värsta fall många år. Eftersom det finns flera olika HPV-virus innebär det tyvärr att man kan bli smittad på nytt.

Gäst33360: hej. Om man vaccinerar sin dotter mot HPV med dagens vaccin (som ges via skolan), innebär det då att hon även blir vaccinerad med att drabbas av kondylom? eller riktar sig vaccinet endast mot att skydda mot livmoderhalscancer? vänligen/U-B

Annika Johnsson: Det vaccin som man har beslutat att ge är Cervarix som tyvärr bara skyddar mot livmoderhalscancer.

darksoul: Jag har slidkatarr som inte vill ge sej, gör som doktorn säger när det gäller tvål och kläder men det kommer bara tillbaka nästa mens. Hur ska jag göra för att slippa den?

Annika Johnsson: Ibland kan slidkatarr vara ett långdraget bekymmer. Det är ju viktigt att veta att det inte är farligt eller smittsamt. Receptfria medel hjälper sällan så ta kontakt med läkare för att få utskrivet recept. Ibland kan upprepade behandlingar behövas.

Gäst81502: Hej! Hur kan man på bästa sätt se till att sina barn skyddar sig? Man vill inte gärna vara allt för "snokande" i deras sexliv, men samtidigt hoppas jag ju att de är försiktiga när/om de har sex. Jag har en dotter på 16 år och en son på 19. Ingen är dock vaccinerad mot HPV, kan jag se till att de vaccinerar sig nu? /orolig förälder

Annika Johnsson: Jag tycker absolut de ska vaccineras, ju förr desto bättre eftersom vaccinet helst ska tas innan sex-debuten. Sedan är det ändå viktigt att använda kondom och det är inget fel att se till att ens ungdomar har tillgång till sådana (även om de tycker man är pinsam).

Gäst26576: Hej! Tycker du att jag skall vaccinera min 15-åriga son för kondylom?

Annika Johnsson: Det tycker jag absolut. Vänta inte för länge för vaccinet ska helst tas innan den sexuella debuten.

Gäst81502: Hej annika! Varför är det egentligen så smittsamt med till exempel kondylom? Är HPV ett farligt virus och därför vi är så lättsmittade?

Annika Johnsson: HPV-virus är väldigt vanligt förekommande och det är därför som vi så lätt blir smittade. Vissa HPV-typer är farliga och det är därför kvinnor kallas för cellprovskontroller.

Gäst14891: Hej. Jag har läst en del om kondylom och dess effekter men tycker inte att det verkar överenstämma med det jag har. Sedan cirka 1 års tid nu har jag haft en hudfärgad utväxt på penis som sitter cirka 1 cm från penisroten. Det är dock endast EN utväxt. Den gör varken ont, varar eller nånting överhuvudtaget. Den bara finns där. Kan detta vara en "vanlig" vårta?

Annika Johnsson: Du skriver inte hur gammal du är men det vanligaste är att det är ett kondylom om du är ung. I vilket fall som helst tycker jag att du ska låta någon undersöka dig.

Gäst19743: Hej! Kan kondylom smitta på annat sätt än vid sexuellt umgänge?

Annika Johnsson: Risken att smittas är störst vid sexuellt umgänge men det är inte helt uteslutet att man kan smittas om man delar handduk eller liknande.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.