Utsättning av reumaläkemedel fungerade

Patienter med ledgångsreumatism som fått bra effekt av tidig behandling med antireumatiska TNF-hämmare fortsatte ha låg sjukdomsaktivitet även efter att medicineringen sattes ut.

Karin Nordin, Redaktör
Publicerad den: 2014-02-24
Författare: Karin Nordin, Redaktör

Annons

I studien ingick patienter som nyligen fått diagnosen reumatoid artrit och som inte fått någon tidigare behandling mot sjukdomen. Deltagare som efter ett halvårs behandling med metotrexat och TNF-hämmare uppnått en låg sjukdomsaktivitet lottades till att fortsätta med TNF-hämmaren eller att sluta ta läkemedlet.

Patienter som slutade ta läkemedlet fick bara obetydliga försämringar i sjukdomen under nästa ettårsperiod.

Enligt Dagens Medicin öppnar detta för att det kan bli möjligt att avveckla behandlingen om den prövats tidigt i sjukdomsförloppet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2014-02-24 15:42 (6 år sen)

  Tips: det finns dessutom väldigt bra antiinflammatoriska kosttillskott. Är själv Bechtereware, och har kunnat mer än halvera mina läkemedel samtidigt som jag fått ett väldigt bra immunförsvar.
  Reumatiker har oftast också förr eller senare synproblem. I dessa kapslar finns en superkombination av allt vad synorganet behöver, samt fungerande vidgande i trånga blodkärl.
  Ni kan läsa mera själv här är bi-packsedeln:

  http://www.aktivsyn.se/bp_klarinperfekt.html

 • 8d5f6e28c0e76ff3b40ae092fc02bbfd.jpeg
  Lars Hetta 2014-07-1 21:56 (5 år sen)

  Då borde väl alla som sviktar med Mtx eller inte tolererar få prova Tnf - hämnare. Dessutom rekommenderar Sacialstyrelsen detta. Men somliga landsting får göra som dom vill och tvingar på patienter med ytterligare droger i tillägg somSalazopyrin, malariaprep och Guld. Och ingen verkar veta hur man avslutar steroider. Ingen test av binjurefunktion. När får vi ett vårdprogram för alla landsting så vi slipper undantag som regel. Tyvärr flyttade jag från ett län till ett annat av sociala familjeskäl.

 • 8d5f6e28c0e76ff3b40ae092fc02bbfd.jpeg
  Lars Hetta 2014-07-25 19:44 (5 år sen)

  Ja då borde alla reumatiker få prova biologiska läkemel oavsett bostadsort


Annons
Annons
Annons