Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nya rön om reumatism hos kvinnor

Annons

Att betydligt fler kvinnor än män får ledgångsreumatism, som ofta börjar märkas runt medelåldern, tros ha samband med den minskande halten av könshormoner hos kvinnor när de åldras. En avgörande faktor för att förstå varför fler kvinnor får ledgångsreumatism är en typ av receptor som sitter på celler i immunförsvaret hos både kvinnor och män. Det framgår av en ny doktorsavhandling vid Uppsala universitet. Till skillnad från män som generellt behåller de här receptorerna när de åldras avklingar de hos kvinnor, och det verkar ha ett samband med att de kvinnliga könshormonerna samtidigt minskar.

Det är Kajsa Prokopec, doktorand i immunologi, som ligger bakom avhandlingen och hon har under arbetets gång gjort studier på både möss och vuxna människor. Bland mössen fann hon att en avsaknad av kvinnligt könshormon gjorde att honmössen blev mer mottagliga för inflammation i lederna. Fanns däremot det kvinnliga könshormonet kvar hade det en skyddande effekt. Kajsa Prokopec hoppas att den här och liknande forskning ska leda till nya behandlingsmetoder som motverkar ledgångsreumatism.
– Det skulle ju vara väldigt bra om man på nåt sätt skulle kunna öka mängden receptor på cellytan och på så sätt kunna skydda de här kvinnorna mot att utveckla ledgångsreumatism, säger Kajsa Prokopec till Vetenskapsradion.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-11-6 09:30 (4 år sen)

    Jag har reumatism konstaterad 2018 har mycket ont i handledarna äter cortison + cettgift, vad sk jag äta och inte äta Min syster har reuma i alla kärl , vi har ingen diesist varken på vc eller sjukhuset, hoppas på lite tips.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.