Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

värk!

Hej! Jag är en tjej på 22 år som har det senaste halvåret fått värk i mina leder, fingar, fötter, delar av händerna. Jag har sedan ca 14 års ålder haft ont i mina handleder speciellt när det är kallt. Det gjordes tester om jag hade reumatism, men det hade jag inte. När jag får on varar det i kanske 5-10 sekunder intensiv smärta, sen släpper det. Jag kan ibland få det flera gånger om dagen och ibland kan det gå en vecka utan att jag känner något. Jag kan även vakna av att det värker i nitt knä eller i något finger. Jag känner mig som en gammal tant men tycker det är onödigt att gå till doktorn. Men något måste vara fel? Tack på förhand :-)

Svar:

Det kan mycket väl vara så att Du har en reumatisk sjukdom och att det första tecknen fanns där redan när Du var 14 år. Man kan inte ta några prover och säga att Du inte har reumatism. Proverna som brukar tas kan hjälpa oss med diagnosen om proverna är onormala. Normala "reumatiska" prover hos barn och ungdomar utesluter inte reumatisk sjukdom, vilket tyvärr många tror.

Jag tycker Du skall gå till primärvården (allmänläkare/distriktsläkare) och berätta om Dina besvär så att man gör en ny utredning.

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons