Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Sjögrens tandproblem

Undrar om kvalitén på saliven kan vara dålig vid Sjögrens, upplever inte torrheten som ett jätte problem, men har jätteproblem med hål och lagningar som inte håller, det är värre med ögonen. Har haft problem med dålig lukt från armhålorna, kan detta ha med Sjögrens att göra, har sökt hudkliniken för detta psykologiskt mycket jobbiga problem, det är inte mängden som kommer utan att det luktar fränt. Om svettkörtlarna är påverkade, kan man få detta problem då? Hudkliniken vet inte riktigt vad det beror på. Kanske detta är ett problem som få vågar ta upp med sin doktor eftersom det är skämmigt.

Svar:

Vid Sjögrens syndrom, antingen som separat diagnos eller till följd av till exempel ledgångsreumatism (RA), kan kvaliteten på både saliv och tårvätska ändras.

Svettkörtlar kan påverkas av många olika faktorer, om man har ett Sjögrens syndrom bör man ta upp det med sin reumatologspecialist eller be att få bli remitterad till en sådan. Det finns ersättningsmedel för tårar och saliv men också läkemedel som stimulerar nedsatt produktion av kroppsvätskor (tas i tablettform och ordineras av läkare).

Med vänlig hälsning
Ingemar Petersson
specialist i reumatologi

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons