Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Sjögrens Syndrom.

Hej, Min mamma visar symptom på sjögrens sjukdom, hon är själv rätt så orienterad inom medicin och säger att det inte finns något botemedel och att det egentligen bara kan bli värre. På två veckor har det bara blivit värre, snabbt... Jag undrar: vad jag kan göra? vad finns det folk jag kan kontakta? ringa utomlands om det inte finns hjälp i Sverige? finns det några lindrande medel/läkemedel som är i utvecklingsfas fast redan nu godkända i något annat land än Sverige? (Jag önskar jag kunde ge mer info, men allt jag kan om medicin är det jag lärde mig i gymnasiet)

Svar:

Hej,

Sjögrens sjukdom ger symtom en form av muntorrhet, och torra slemhinnor, men många som har dessa symtom har inte Sjögrens sjukdom eller syndrom, t ex får många dessa symtom på äldre dar.

Det är därför viktigt med medicinsk utredning och viktigt att en reumatologiskt erfaren läkare håller i utredningen, som även innefattar immunologiska prover av olika slag om misstanke finns. Jag tycker alltså att det viktigaste är att din mamma utreds ordentligt så man vet om det rör sig om Sjögrens sjukdom. Om det är så, blir det aktuellt med mer aktiv reumatologisk behandling.


Med vänlig hälsning,
Johan Frostegård,
reumatologspecialist och professor Karolinska Institutet

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons