Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Muskelvärk

Muskelvärken kommer och går i olika muskler, en reumaläkare påstod att det skulle vara reuma men blodprovet bekräftade inte det. Finns det andra tester eller hur kan man få reda på vad det är? Har haft det i många år men allmänpraktiserande läkare har inget svar.

Svar:

Muskelvärk kan man ha av flera olika anledningar. På äldre dagar, när man är över 70 eller i vissa fall bara över 60, så kan de bero på Polymyalgia Rheumatica, PMR. Typiskt för denna sjukdom, och andra former av reumatiska besvär, är morgonstelhet. Vid PMR är det en symmetrisk värk som sitter i stora muskelgrupper i ben och axlar/armar. Sedan beror det också på din sjukhistoria, hur länge har besvären funnits, t ex, vilket inte framgår av frågan. Fibromyalgi ger också värk men inte bara i muskler i typiska fall.

Det finns inget säkert prov som ger diagnosen utan denna ställs på sjukhistoria, kroppsundersöking i kombination med laboratorieprover. Viktigt är t ex så enkla prover som sänka och sk snabbsänka (CRP), vilka kan ge information om det finns inflammation med i bilden. Föreslår att du söker hos en läkare van vid den här typen av problem

Vänligen
Johan Frostegård,
reumatolog, professor

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons