Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

jag har ont...

Hej jag fick en rejäl förkylning för 3 veckor sedan som precis har gått över. I samband med den har jag fått smärta i händerna, handlederna, underarmarna och armbågarna, fötterna och ibland i knäna och denna smärta håller i sig fast förkylningen har gått över. Min mamma har ganska svår ledgångsreumatism sedan många år tillbaka så naturligtvis är jag observant på om det kan vara det. Jag är också mycket trött, jag sover men verkar aldrig kunna få nog med sömn. Jag vaknar också på nätterna och är så stel i kroppen att det tar tid för mej att vända mej i sängen. Jag vore mycket tacksam för svar om vad ni tror det kan vara... och vad kan jag göra för att lindra smärtan.

Svar:

Det är inte ovanligt att man får sk reaktiv artrit efter infektioner, somliga är mer känsliga av andra av genetiska skäl. Det du beskriver kan mycket väl vara en sådan reaktiv artrit, som för det mesta rätt snabbt klingar av men som i vissa fall kan vara envis.

Det låter som om du skulle vara hjälpt av antiinflammatoriska läkemedel, och det är bra om du kontrolleras av en läkare, som kan bedöma hur mycket lederna är engagerade och om det finns inflammation i dem. Det är också viktigt att bedöma om du har någon annan typ av reumatisk sjukdom, vilket det behövs en utredning för att bedöma.

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons