Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

hjälp mig! kan jag ha fått reumatism?

Jag har i 2veckor haft väldigt ont i fötter, knän, höfter, handled och svank. Först gjorde det bara ont när jag rörde mig men nu har det börjat gjort ont (en ilande verk) när jag sitter still också. Är lite stel på morgonen när jag vaknar och jag tror inte att jag är svullen inte så att det syns i alla fall. Både mormor, mamma och farmor har reumatism och jag är jätte rädd för att jag också har fått det. Jag har gått till vårdcentralen men dom sa bara att jag skulle gå på verktabletter och komma tillbaka om någon månad om det inte hade gått över. Men jag är mitt uppe i studentlivet och orkar inte oroa mig dag och natt för att detta är något allvarigt. Jag är 19 år 168 cm och väger 46 kg. Om det inte är reumatism vad kan det då vara? Ska jag röra på mig eller vila?

Svar:

Du har reumatism i släkten, och har symtom som mycket väl kan vara reumatiska. Typiska symtom vid ledgångsreumatism (RA) är värk i leder, oftast i fingrarna (utom den yttersta fingerleden). Är det i lederna du har ont? Morgonstelhet är ett vanligt symtom. Numera finns det mycket bättre möjligheter än förr att behandla reumatiska sjukdomar. Numera anser man det vara viktigt att snabbt utreda och börja behandla om det är reumatiskt.

Även andra orsaker kan finnas till ledbesvär, t ex virusinfektioner. Jag tycker det är bra om du kontaktar din läkare och diskuterar symtomen igen och blir undersökt och utredd så att rätt diagnos kan ställas.

Med vänlig hälsning
Johan Frostegård
professor och överläkare

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons