Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Extra D-vitamin?

Jag är en 54-årig kvinna som har SLE. Jag har läst att det är viktigt för reumatiker (och andra) att äta tillräckligt med D-vitamin. Min fråga är om jag bör ta extra tillskott av D-vitamin samt om det är "farligt" om man tar för mycket.

Svar:

För kvinnor i eller efter klimakteriet är det på våra breddgrader (med för lite solljus som annars stimular kroppens egen bildning av D-vitamin) alltid svårt att få i sig tillräckligt med kalk och D-vitamin.

Kalk- och D-vitaminrik kost kan i vissa fall räcka men för de allra flesta rekommenderas ett tillskott av båda ämnena. Om man dessutom har en sjukdom som i sig själv (minskad rörlighet och därmed större risker för urkalkning av skelettet) eller dess läkemedelsbehandling (ofta ges vid reumatiska sjukdomar som SLE i perioder kortison som har en viss skeletturkalkande effekt) är rekommendationerna än starkare.

Om man tar de ”standardtabletter” med en kombination av cirka 500 mg kalk (calcium) och en fast nivå av D-vitamin som finns på apoteket morgon och kväll är det ingen risk för överdosering. Dessa medel finns i ett antal olika fabrikat, både som tabletter som man sväljer och som sugtabletter, och förskrivs på recept med rabatt för den som har en kronisk sjukdom.

Vänlig hälsning
Ingemar Petersson
specialist i reumatologi

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons