Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Det ska du med reumatoid artrit (RA) tänka på innan du skaffar barn


Publicerad den:

Annons

joanna mindre4Alla blivande föräldrar har många frågor och funderingar om graviditet, amning och om hur det kommer bli under småbarnsåren. Men om man dessutom har en reumatisk sjukdom finns det ytterligare frågor som behöver få ett svar. Det kan till exempel handla om hur själva sjukdomen kommer påverkas eller funderingar kring läkemedel under graviditet och amning. 

I den här artikeln tar vi upp vad du som lever med reumatoid artrit, ledgångsreumatism, behöver ha koll på när det kommer till familjebildning. Till hjälp har vi Joanna Tingström som är legitimerad barnmorska, PhD och även anknuten till Institutionen för medicin, Centrum för Molekylär Medicin vid Karolinska Institutet.

Reumatoid artrit (RA), eller ledgångsreumatism som det också kallas, innebär inflammation i främst mindre leder och kan medföra skador på ledbrosk och omgivande skelett.

Annons
Annons

Läs mer om själva sjukdomen här: Reumatoid artrit (RA) >>

1. Vad behöver man som kvinna med RA tänka på innan man skaffar barn?

– Om man känner att man vill ha barn så ska man såklart bejaka det och inte i första hand låta den sjukdom man har sätta gränser. Men när man har ledgångsreumatism, RA, så är en god planering det allra viktigaste, säger Joanna Tingström.

– Att ta upp frågan om familjebildning med sin reumatolog, i så god tid som möjligt, är det bästa man kan göra. Gärna så lång tid som ett år i förväg. Det viktiga är att sjukdomen ska vara i ett lugnt läge och med välinställd medicinering när man går in i en graviditet, då går hela graviditeten mycket bättre.

– Förr avrådde man från graviditet i många fall men så är det inte längre. Idag är många mycket mer välbehandlade än för bara 15 år sedan. Som för alla som önskar att bli gravida så är det viktigt att inte skjuta upp graviditeten alltför länge. Det är väl känt att fertiliteten avtar med åldern.

Annons
Annons

2. Vilken vårdgivare ska man vända sig till rörande familjebildning när man har RA?

 – När man har diagnosen RA så ska man som sagt alltid börja med att prata med sin reumatolog. Tveka inte att ta upp frågan. Gärna ett år i förväg. När graviditeten väl är ett faktum rekommenderas de flesta att, förutom att besöka vanliga Mödravårdscentralen, MVC, även gå till specialistmödravården Spec.-MVC, för extrakontroller som kan vara individuella. Hur ofta man besöker Spec.-MVC beror på hur allvarlig/aktiv sjukdomen är och på hur barnet mår och växer.

– Det är alltid ansvarig läkare, obstetrikern, tillsammans med patienten som lägger upp planen för den individuella graviditeten. Det kan också hända att obstetrikern kontaktar den reumatolog som ansvarar för den grunddiagnos du har för att ge dig som gravid det bästa stödet.

Vad görs på extrakontrollerna?

– Kontrollerna på Spec.-MVC kan bestå av blodtryck, blodprover för att se att njurarna på mamman fungerar som de ska eller ultraljud för att kontrollera tillväxten på barnet till exempel.

3. Vilka råd ger du till den som är orolig?

Enligt Reumatikerförbundets rapport ”Reumatisk sjukdom och familjebildning” känner mellan tre och fyra av tio oro kring läkemedelsanvändning innan, under och efter sin graviditet. Vilka råd kan du ge till den som känner denna oro?

– Vad gäller läkemedel så är det viktigt att prata med sin reumatolog om vad som är förenligt med en graviditet. Det är inte helt ovanligt att man kan få byta läkemedel eller helt göra uppehåll under en tid, men flera läkemedel som används idag går bra att fortsätta med under graviditeten.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

4. Vad har en graviditet för inverkan på en kvinna som har RA, innan, under och efter graviditeten?

– Hur en graviditet påverkar sjukdomen och tvärtom är mycket individuellt och varierar mellan olika personer. Det är inte ovanligt att man som gravid mår bra under graviditeten men det är också känt att risken för skov kan öka efter graviditeten.

5. Hur kan läkemedelsanvändning påverka amningen? 

– Det är viktigt att tänka igenom om man vill amma eller inte. Det blir då lättare för din reumatolog att planera den behandling som ska ges.

– Vissa läkemedel kan man inte ta samtidigt som man ammar. Om man behöver äta ett visst preparat som inte lämpar sig när man ammar så kan man också tänka på att den modersmjölksersättning man rekommenderar i Sverige är av hög kvalitet, och att det finns många sätt att ge den närhet till sitt barn som man annars får genom att man ammar. Även kvinnans partner får ju en annan möjlighet att ta del av och ge mat och närhet till det gemensamma barnet.

QUIZ: Sant eller falskt om reumatoid artrit (RA)

6. Kan sjukdomen eller läkemedelsanvändningen påverka barnet på något sätt?

– De läkemedel som man tar under graviditeten för sin RA ska alltid vara rekommenderade av ansvarig reumatolog. Varje individ och graviditet är individuell. Tveka inte att prata igenom just din situation med både reumatolog och obstetriker. Om du fått biologiska läkemedel under graviditeten så ska du också informera Barnavårdscentralen om det så att personalen där undviker att ge barnet levande vaccin innan sex månaders ålder.

7. Hur långt efter förlossningen har en graviditet en inverkan på sjukdomen?

– Det är individuellt och beror ju på hur sjukdomen varit under graviditeten. Viss ökad risk för skov föreligger under de tre första månaderna efter förlossningen, men det är inte ett måste.

8. Vad händer vid en oplanerad graviditet? 

– Vid oplanerad graviditet ska man snarast ta kontakt med sin reumatolog. Det är det allra viktigaste. Tillsammans så planerar ni utifrån den situation som du befinner dig i. 

– För att inte hamna i en situation med en oplanerad graviditet så är det också viktigt att prata med sin reumatolog om vilka preventivmedel som lämpar sig med den medicin man redan äter. Gynekolog och barnmorska med förskrivningsrätt kan sedan hjälpa till med det preventivmedel som passar just dig. Det är ju också viktigt att tänka på när man fått barn, innan menstruationen kommit igång efter förlossningen och eventuell amningsperiod.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-10-15 10:25 (4 år sen)

    Go Joanna!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons