Forum Reumatism


Forumtråd: Bechterews?

Hej!

Jag är en aktiv kille på 42 år. De senaste 15 åren har jag haft mkt värk i bröstrygg, korsrygg, skulderblad, sätesmuskulatur, fötter, baksida lår och vader.

Allt började med att både jag och min fru insjuknade 2002 i körtelbfeber. Det tog ett tag innan läkarna förstod att jag hade detta. Jag tränade och ledde pass och var till slut ganska dålig. Sjukdomen satt i minst ett år med svullna körtlar, trötthet och framförallt bestående värk i olika muskler, senor och leder. Jag blev stel och mer orörlig men framförallt knäckig. Saker hamnar fel och jag fick uppsöka hjälp.

Idag har jag en rygg som kräver konstant tillrättaläggning. Går ofta till massörer och kiropraktorer. Har även besökt ett antal sjukgymnaster där jag fått akupunktur. Smärtan flyttar runt med oftast är jag mkt stel i bröstryggen och den låser sig. Mina senor är påverkade och det bildas mkt muskelknutor i skulderbladen och längs erector spinae. Jag känner mig stel och orörlig. Tränar yoga, friskis, går promenader, löpning, tabata mm. Träningen gör mig numera alltid ännu stelare efteråt, men under tiden mår jag bättre när kroppen blir varm. Linnex är en god vän. Jag vaknar ofta på nätterna av att jag har ont. På jobbet har jag fått problem att sitta el stå längre perioder. Tar ingen smärtlindring idag - men i perioder har jag fått göra detta.

Min fråga: Jag har gjort MRT och kollat mitt skelett. Jag har en lättare skolios och påvisar tecken på Scheuermans. Men inga diskar verkar ligga fel. Jag har heller inte MS vilket min mamma har och morbror hade. Jag känner mig inte överdrivet stressad utan har börjat fundera på om detta är ngt reumatiskt som utlösts av körtelfebern? Hur säkerställer man detta? Min farfar, faster och pappa hade reumatiska sjukdomar så det finns anlag.

Jag kan känna igen mig i flera av de googlade symptomen på Bechterews. Trötthet, värk i höfter och rygg. Mina ögon fick en ögonsjukdom (keratokonus) - vilket jag har utfört crosslinkbehandling på min hornhinna. Ett öga kvar... Detta börjar sätta sig mentalt nu och just nu har jag ett tungt skov. Ingen behandling hjälper. Fortsatt stel och har mkt ont. Har nu fått en ny tid hos en ortoped. Men kan detta vara ngt reumatiskt? Vad tror ni?

Tacksam för svar!

MVH
C

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons