Nyhet | Vaccination

Influensavaccin på väg att ta slut

Den stora efterfrågan på årets influensavaccin gör att det nu råder brist på läkemedlet runt om i landet, varnar Läkemedelsverket.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-11-21
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

 Influensavaccin på väg att ta slut
Annons

 

I måndags, den 19 november, restnoterades ett av årets två influensavaccin och det kommer inte komma mer den här säsongen. Även det andra vaccinet som upphandlats kan komma att restnoteras inom kort. Orsaken är en oväntat hög efterfrågan på vaccinet.

– Det verkar som att det har gått åt mycket mer vaccin än vad man hade trott. Det verkar inte bara vara i Sverige, utan det ser ut som att det är brist i Europa, säger Charlotta Bergquist, vaccinationssamordnare på Läkemedelsverket, till Dagens Medicin.

Prognosen för hur mycket vaccin som kommer gå åt görs av varje landsting. Men årets stora efterfråga var svår att förutse, menar Charlotta Bergquist.

Läs mer: Detta bör du veta om säsongsinfluensan och vaccinet mot den

Har du inte hunnit vaccinera dig?

Det finns idag ingen nationell sammanställning av vaccinlagret i Sverige, vilket gör att det kan finnas vaccin kvar hos enskilda vårdgivare. Den som tillhör en riskgrupp och ännu inte har vaccinera sig uppmanas kontakta sin vårdgivare för råd.

Läs mer: Så mildrar du din influensa

 

Annons
Annons

    Källor

  • Läkemedelsverket - https://lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER---2018/Stor-efterfragan-pa-influensavaccin-ger-restnotering/

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/11/20/brist-pa-influensavaccin/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu