Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Vaccination

Läsarfråga: ”Vietnam och Malaysia - vilka vaccin behövs?”

Kan man ta Twinrix när man redan tagit Haverix?  Och vilka vaccin behöver en familj som ska resa till Australien? Här svarar Lars Lindquist, professor och överläkare på infektionskliniken Karolinska Universitetssjukhuset, på läsarnas frågor om resevaccin. 


Publicerad den: 2019-10-03

resa - traveling - vaccin
Annons

Frågorna och svaren i denna artikel är ett axplock från en chatt om resevaccin som Netdoktor anordnade i september 2019. Vill du läsa alla frågor och svar som kom in under chattillfället? Följ då denna länk: Här svarar experten på frågor om resevaccin

Vietnam och Malaysia - vilka vaccin behövs?

Läsarfråga:

Hej, min son ska åka till Vietnam och Malaysia i januari. Vilka vaccinationer bör han ta?

Lars Lindquist svarar:

Skydd mot hepatit A och troligen även mot japansk encefalit. Vid längre vistelse 4 veckor el längre även vaccin mot tyfoidfeber liksom diarrévaccin mot kolera. Vid längre vistelse även vaccin mot hepatit B varför man i så fall kan välja kombinationsvaccinet Twinrix mot både hepatit A och B. Malariaprofylax kan vara aktuellt.

 

Fungerar Dukoral även mot ”vanlig” resediarré?

Läsarfråga:

Hej! Jag har hört två olika saker om Dukoral. Både att det ska skydda mot andra magsjukor som man brukar kalla resediarré. Samtidigt säger andra att det inte skyddar... hur är det egentligen? Vad skyddar Dukoral mot egentligen?

Lars Lindquist svarar:

Dukoral är inregistrerat för skydd mot kolera men studier har också visat att det ger ett skydd mot vanlig turistdiarré. Dukoral är också inregistrerat på den indikationen skydd mot turistdiarré i flera länder, dock inte i Sverige.

 

Annons
Annons

Se också:

  

 Kan jag ta Twinrix trots att jag redan tagit Havrix?

Läsarfråga:

Är det dåligt att ta twinrix om man tidigare har tagit havrix. Eller är det bara onödigt att lägga pengar på twinrix?

Lars Lindquist svarar:

Nej det går bra. Twinrix skyddar ju mot både hepatit A och hepatit B medan Havrix bara mot hepatit A. Har man fått en dos Havrix så behövs en dos till av Havrix för skydd vid ny resa om mer än 6 månader sedan första dosen av Havrix. Om man då istället tar Twinrix för att också få skydd mot hepatit B behövs 3 doser av Twinrix för att få det skyddet. Då får du även samtidigt skydd mot hepatit A motsvarande som om du tagit en dos Havrix till.

Ny infektion som sprids av myggor i Grekland?

Läsarfråga:

Har hört det kommit någon nyare infektion som sprids av myggor i bland annat Grekland och som kan vara väldigt farlig. Vad är detta och finns något sätt att skydda sig?

Lars Lindquist svarar:

Tror att du tänker på chikungunya, en ”släkting” till denguefeber och även nilfeber,  som dykt upp i södra Europa på grund av att myggan som överför dessa sjukdomar (Aedes aegypti) blivit allt vanligare. Enda sättet att skydda sig är genom att skydda sig mot myggbett.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Måste jag börja om med Twinrix?

Läsarfråga:

Hej! Jag tog två doser twinrix 2016, kan jag bara ta en tredje eller måste jag börja om?

Lars Lindquist svarar:

Nej du behöver inte börja om. Du kan ta dos tre nu.

 

Annons
Annons

Osäker på om jag tagit mässlingvaccin - finns det risker med att vaccinera sig ändå?

Läsarfråga:

Hej!
Jag vet inte om jag har blivit vaccinerad mot mässling när jag var barn. Mina föräldrar har gått bort och jag kan inte fråga dem. Finns det nåt test som jag kan göra för att ta reda på om jag har blivit vaccinerad eller inte? Om man är osäker och väljer att vaccinera sig finns det någon risk med det?

Lars Lindquist svarar:

Nej, det är ofarligt att ta mässlingsvaccin, det vill säga det blir i praktiken bäst att välja kombinationsvaccinet mot mässling-påssjuka och röda hund, även om du tidigare tagit detta vaccin. Om du tidigare tagit vaccinet så behöver du ändå ta påfyllnadsdos. Framgår ju inte av din fråga när du är född men personer födda 1981 eller senare har ju i allmänhet vaccinerats med detta vaccin men kan ändå behöva påfyllnadsdos.

Resa till Australien med två barn - vilka vaccin behövs?

Läsarfråga:

Vilka vaccin bör en familj med två vuxna, två barn (3 respektive 1.5 år) ta inför en längre resa till Sydney, Australien?. Vi vuxna är nog vaccinerade mot det mesta då vi rest mycket men barnen har än så länge ”bara” grundvaccin inom Stockholms län och TBE.

Lars Lindquist svarar:

Inga särskilda vaccin behövs för resa till Sydney i Australien. Det man kan göra är att uppdatera, om ni inte gjort det, det grundskydd som ni redan har. När det gäller barn så är vaccination mot mässling-påssjuka och röda hund bra att ha och det ges normalt vid 18 månaders ålder, men kan ges från 12 månaders ålder om behov finns, varför man kan överväga att till barnet som är 15 månader ge detta vaccin nu istället för vid 18 månaders ålder för att slippa smittas av till exempel mässling under resan. Risken att smittas av mässling i Australien som ju liksom vi vaccinerar sina barn är dock inte större än hos oss men det kan ju vara så om man på vägen dit eller hem stannar några dagar i annat land i Asien.

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons