Stress på jobbet påverkar hjärnan

En ny studie från Karolinska institutet och Stressforskningsinstitutet pekar för första gången på ett samband mellan långvarig arbetsrelaterad stress och förändringar i hjärnvävnad, skriver Dn.se.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2013-06-24
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

– Det intressanta är att personer har berättat om sina symtom, som dålig koncentration och försämrat minne, men man har ibland negligerat dem som ”psykiska”. Här ser vi direkta hjärnkorrelat till det personen upplever, säger Ivanka Savic, professor i neurologi vidKarolinska institutet, en av fyra forskare som utfört studien.

I studien deltog 30 personer som uppvisar symtom på kronisk arbetsrelaterad stress och resultaten jämfördes mot en grupp individer som inte är stressade, men matchade i kön och ålder. Med magnetkamera studerade forskarna hjärnans grå substans, som bland annat visar nervcellernas täthet. Hos de stressade personerna hade den delen av hjärnan som ska kanalisera stressimpulser på ett rationellt sätt mindre grå substans, jämfört med hos dem som inte var stressade.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Birgitta Ljungström 2013-06-27 08:45 (6 år sen)

  Tack och lov, för att det forskas ! Vi är många som stressats både av jobb och familjeliv. Har man dessutom något sämre förutsättningar från början i livet, blir stressen högre för många.

 • Avatar 2013-08-1 15:36 (6 år sen)

  Ja usch vad vi har gått och blivit så stressade här i Sverige. Vad kan det bero på att så många lider av detta mer än någonsin i vårt lilla land egentligen? Det har ju krupit ner ordentligt i åldrarna också har man sett, det kan nog bero på den e-stress som lider ute nu och att barnen idag hela tiden måste vara uppkopplade och matas med information från morgon till kväll, varje dag. Jag tror att det är bra att införa någon spärr för sina barn om hur mycket de ska få använda sina mobiler, ipads och datorer så att de inte riskerar att gå in i en vägg vid tidig ålder! Jag blev nyligen medlem på www.stressklubben.se som Karolinska institutet har varit med och utformat, himla bra och jag gissar på att det kommer mer funktioner som kan hjälpa oss som lider av stress generellt.

  / Tess

 • Avatar Anette 2015-06-21 05:18 (4 år sen)

  "Stress på jobbet", det finns faktiskt stress i hemmet! Vi som inte har jobb men ändå lider av utm.syndrom borde få vara med på undersökningar som ovan.
  Vi lever i samma situation 24 tim/ dygn, vi går aldrig hemifrån en belastande tillvaro, vi har ingenstans att byta miljö efter 8 timmars jobb. Vi som lever m barn som har tex särskilda behov har dag som natt nöter i hjärnan. Inte ens när vi sover kan vi slappna av. Vi får inte helg, lov, ledighet, semester utan 52 v om året är vi i tjänst. Vi kan inte heller bara säga upp oss för att starta ett nytt jobb på ny plats. Utbränd eller vidbränd, det är bara att knega vidare för oss!
  Så snälla forskare, våra hjärnor och värden i kroppen har nog endel att berätta.


Annons
Annons
Annons