Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Stress kan orsaka diabetes typ 2

Annons

För första gången någonsin har svenska forskare kunnat visa hur stress leder till diabetes typ 2. Upptäckten, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science, öppnar upp för helt nya behandlingsmetoder.
– Det unika är att vi har hittat exakt vad som går fel och vad som orsakar diabetes. Det vet man faktiskt inte i några andra fall, säger Erik Renström, professor vid Lunds universitets diabetescenter.

I dag har cirka 400 000 personer i Sverige diabetes typ 2 och ungefär hälften av dessa bär på en riskgen som gör insulinproducerande celler känsliga för stress. Och det är just denna riskgen som forskarna nu har hittat. De stressade cellerna producerar mindre insulin, vilket leder till förhöjda sockernivåer i kroppen, vilket i sin tur leder till diabetes typ 2. Och forskaren Anders Rosengren har nu visat att man får en möjlighet att behandla själva orsaken till diabetes.
– När vi blockerar stresshormonernas verkan på de insulinproducerande cellerna återfår de sin fulla kapacitet och det öppnar upp nya möjligheter att behandla själva grundorsaken till sjukdomen, säger Anders Rosengren till Vetenskapsradion.

Upptäckten av de här särskilda varianterna av riskgener och redan existerande läkemedel som visar sig blockera riskgenerna gör att man mycket snabbare kan börja med försök på patienter, säger professor Erik Renström.
– I princip skulle man kunna sätta igång en klinisk studie, en prövning, i morgon dag och börja utvärdera den.

Annons
Annons

Eftersom diabetes typ 2 kommer smygandes är det många som inte vet att de har det och enligt forskarna är mörkertalet stort.
– Kan man bromsa diabetesutvecklingen hos en stor grupp av de här individerna så har vi vunnit mycket, säger Erik Renström.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.