Sömn viktigare än man tidigare trott


bessie webb ljusare
Publicerad den: 2012-05-03
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Sömn är en mer central faktor för människors överlevnad och välbefinnande än man tidigare trott. Sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt berättar i en intervju med Netdoktor att sömnen är den faktot som påverkar oss allra mest funktionsmässigt.

– När vi började forska på sömn, insåg vi inte att den var så viktig som den nu visat sig vara. Det finns uppenbara kopplingar mellan sömnproblem och en rad kroppsliga sjukdomar som till exempel hjärt-kärlproblem och inflammationer. Men sömnbrist är förstås också en förutsättning för att vi ska fungera optimalt psykiskt sett.

Nyligen upptäckte man att det under sömnen sker en långtidsinlagring av betydelsefulla minnen parallellt med en rensning av ”onödiga” minnen - så att hjärnan kan behålla sin storlek.

Annons
Annons

– Om hjärnan inte gjorde detta skulle människan behöva en så stor hjärna att hon inte skulle kunna födas.

Vad händer egentligen i kroppen om natten och varför blir vi sjuka om vi inte får sova? Läs hela intervjun med Torbjörn Åkerstedt och mer om sömn och sömnproblem här

Upplever du att du har sömnproblem och hur reagerar din kropp när den inte får tillräckligt med sömn? Diskutera direkt under artikeln

Annons
Annons


Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons