Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny upptäckt kan förbättra blodtrycksmediciner

Annons

En ny upptäckt om åtta tidigare okända gener som påverkar blodtrycket har hittats i en kartläggning, något som forskare tror kan leda till bättre och mer individanpassade blodtrycksmediciner. Ann-Christine Syvänen, professor vid Uppsala universitet, är ett av namnen bakom en analys på fler än 30 000 europ&eacuteers gener som publiceras i ett kommande nummer av vetenskapstidskriften Nature Genetics.
– De nu identifierade generna ger information om biologiskt funktionella molekyler med blodtrycksreglerande effekt och därigenom får vi värdefulla ledtrådar för utveckling av nya blodtryckssänkande läkemedel, säger Ann-Christine Syvänen.

Gener påverkar risken att drabbas av högt blodtryck, vilket innebär en extra belastning för hjärtat och en påfrestning för blodkärlen, men det gör även stress, sömn- och motionsvanor, samt saltintaget. I dag finns det ett antal läkemedel på marknaden som kan sänka blodtrycket i kärlen men effekten varierar mycket mellan olika personer, vilket gör det svårt för såväl läkare och patienter. I den nya studien har 93 forskargrupper från 14 länder analyserat generna hos friska personer vars blodtryck mättes. Och de åtta nya generna som forskarna hittade är bland annat inblandade i kroppens saltomsättning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.