Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kognitiv träning hjälper efter utmattning

Problem med minnet och koncentrationen är vanligt bland personer som drabbats av utmattningssyndrom. Men nu visar forskning från Umeå universitet att kognitiv träning kan stärka återhämtningen efter utmattning.


Publicerad den: 2019-01-28

kognitiv träning
Annons

Hanna Malmberg Gavelin, forskare i psykologi vid Umeå universitet, som gjort en ny doktorsavhandling har undersökt två olika behandlingar för personer med utmattningssyndrom: datorbaserad kognitiv träning och fysisk konditionsträning, som erbjudits som tillägg till ett stressrehabiliteringsprogram för personer dessa personer.

Resultatet visade att kognitiv träning gav en förbättring i kognitiv funktion som kvarstod ett år efter avslutad behandling.

Fysisk konditionsträning gav en förbättring i minnesfunktionen direkt efter behandlingen, däremot såg man ingen skillnad gentemot kontrollgruppen när man tittade på långtidsuppföljningarna.

Annons
Annons

”Viktig kunskap”

– Våra resultat visar att det är möjligt att förbättra kognitiv funktion för personer som drabbats av utmattningssyndrom. Det är viktig kunskap eftersom problem med exempelvis minnes- och koncentrationsförmåga är ett framträdande symptom för dessa individer, berättar Hanna Malmberg Gavelin, i ett pressmeddelande.

I avhandlingen undersöktes även om kognitiv eller fysisk träning dessutom kunde ha positiva effekter på psykisk hälsa och arbetsförmåga. Det visade sig att alla grupper förbättrades likvärdigt över tid på dessa utfallsmått, däremot hade de personer som slutfört den kognitiva träningen hade större förbättring på utbrändhetssymtom jämfört med de som genomgått stressrehabilitering utan tilläggsträning.

– Vi fann visst stöd för att kognitiv träning kan ha positiva effekter på återhämtningsförloppet, säger Hanna Malmberg Gavelin.

Måste anstränga sig mer mentalt vid arbetsuppgifter

I en delstudie kunde man dessutom se att patienter med hög grad av utmattning aktiverar delar av hjärnan som är viktiga för arbetsminnet i högre utsträckning jämfört med patienter med lägre grad av utmattning, trots att de klarade av en arbetsuppgift lika bra.

Annons
Annons

Enligt Hanna Malmberg kan detta tyda på att de personer som har svårare utmattning måste anstränga sig mer för att klara uppgiften och att den som drabbats av utmattningssyndrom möjligen kan kompensera för kognitiva nedsättningar under en begränsad tid, men då på en bekostnad av till exempel mental trötthet.

– Kunskap och kännedom om hur vi kan behandla kognitiva nedsättningar på bästa sätt är av betydelse för rehabiliteringen av de många individer som idag drabbas av stressrelaterad ohälsa, säger Hanna Malmberg Gavelin.

    Källor

  • Umeå universitet - https://www.umu.se/nyheter/mojligt-att-starka-kognitiv-funktion-vid-utmattningssyndrom_7540125/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-04-8 15:30 (5 år sen)

    Hej!
    Låter intressant. Har du några förslag på bra appar med kognitiv träning som kan vara användbara vid utmattningssyndrom
    Med vänlig hälsning,
    Mimmi

  • Avatar Elina Mattsson 2019-01-29 14:46 (5 år sen)

    Hej Elisabeth och tack för att du delar med dig av dina egna erfarenheter. Allt gott / Elina, redaktör

  • Avatar Tidigare användare 2019-01-28 14:09 (5 år sen)

    Veldig interessant artikkel, har selv utmattningsyndrom. Førut hadde jag minne som en elefant! Jag er blant annat utdannat pedagog, och har alltid haft som mål att læra mig något nytt varje dag hela mitt liv. Nu er det viktigare enn nånsinn. Pluggar till "det sitter". Om det bara er en liten sak, det hjelper! Korsord, lesning av olika typar sjangre, memorera ett resept på en kaka, følja nyhetsendinger. Dog kjenner jag att jag er mycket lansammere enn førut jag drabbades, och jag måste kjenna på mina grenser før va jag kan klara av. Forsøker att røra på mig varje dag, blir verre av att bara sitta still eler ligga hela dagen. Men på mina versta dagar klarar jag inte av nogot, inte ens ljud och rørelser. Då har jag inte nogot val, då kjenns det som mitt sinne och kropp er slagit av och jag kjenner mig mycket sjuk då.
    MVH Elisabeth


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.