Studie: Antidepressiva bedöms långsiktigt säkra

Det saknas bevis för att antidepressiva läkemedel ger långsiktiga negativa konsekvenser, visar en ny stor studie som tidskriften Forskning och Framsteg rapporterar om.


Publicerad den: 2019-10-23
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Studie: Antidepressiva bedöms långsiktigt säkra
Annons

En internationell grupp forskare har gjort den största översiktsstudien i sitt slag. Efter att ha granskat 45 metastudier slår forskarna fast att det saknas evidens, det vill säga belägg, för att antidepressiva läkemedel ger långsiktiga negativa konsekvenser så som ökad självmordsrisk. 

Har funnits felmarginal i resultaten

Frågan om antidepressiva kan påverka den psykiska hälsan negativt över tid har länge diskuterats. När forskarna sammanställde datan i den aktuella studien syntes ett visst samband till negativa effekter, men detta överbevisas senare i processen.

Eftersom samtliga studier var observationsstudier, det vill säga att deltagarna inte fördelats slumpmässigt, fanns inte heller någon felmarginal i resultaten. När forskarna justerade det blev sambandet betydligt svagare mellan läkemedlet och de negativa konsekvenserna, och inte längre statistiskt signifikant.

– Förmodligen är det den underliggande sjukdomen i sig som orsakar de negativa effekterna. Men vi behöver ännu fler studier som fokuserar på just det för att veta exakt, säger Elena Dragioti, huvudförfattaren bakom studien och docent vid Linköpings universitet, till Forskning och Framsteg.

Läs även: Mer om depression

Annons
Annons

Framöver hoppas hon att de som tvekat kring att börja med antidepressiva ska kunna ta ett lättare beslut numera.

– Kanske kan det hjälpa dem som behöver träffa en psykiater, men har undvikit det för att de hört talas om att det ska finnas negativa långsiktiga effekter, säger Elena Dragioti.

Forskningsresultaten presenterades i tidskriften JAMA Psychology.

Läs även: När ska jag söka hjälp för depression?

Annons
Annons

Vilka nya behandlingar finns mot Atopiskt eksem? I Aktiv patient får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

  Källor

 • Forskning och Framsteg - https://fof.se/artikel/antidepressiva-bedoms-vara-langsiktigt-sakra

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-10-26 21:45 (23 månader sen)

  När min som son hade mycket ångest blev insatt på antidepressiv medicin så blev han betydligt sämre som är vanligt i början av behandlingen . Ingen extra medicin mot ångest för det va vanebildande och det är ju farligt. Då är det bättre att bli så pass dålig att man väljer att ta sitt liv vilket han gjorde. Fy för den lede för denna medicin.

 • Avatar Tidigare användare 2019-10-23 21:27 (23 månader sen)

  Jag har ätit antidepressiva i över 20 år. Mängden har min psykiater med åren låtit mig välja själv så att jag kan öka dosen när jag har en sämre period och minska den när jag är i hyfsad balans.
  De har varit och är en fantastisk hjälp.

 • Avatar Tidigare användare 2019-10-23 18:36 (23 månader sen)

  Jag tycker ju att en negativ effekt av det är att all sexlust försvinner. Finns ingen känsel där nere överhuvudtaget. Har testat det mesta som gjorts till kvinnor för att öka sexlusten men hände ingenting. Väldigt tråkigt att ha det så.

 • Avatar Tidigare användare 2019-10-23 13:50 (23 månader sen)

  Hej
  Sen bör man väl få psykoterapi el kbt i samband med ett antidepressiv .
  En medicin kan ju ej lösa allt