Varning för måttligt med alkohol kritiseras

Ett glas vin om dagen är ingen hälsokur för hjärtat, sa alkoholläkaren Sven Andréasson när en ny studie presenterades i förra veckan. Nu får han mothugg i en debattartikel i Läkartidningen.

Publicerad den: 2014-12-12
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Under medicinska riksstämman i förra veckan presenterades rapporten som fick många att höja på ögonbrynen: De senaste årens studier som visat på nyttan med måttlig alkoholkonsumtion sågades i en rapport av bland andra alkoholläkaren Sven Andréasson. Han sa att studierna inte gick att lita på, och en stor del av hans kritik riktade sig mot att studierna inte varit randomiserade, alltså gjorts med slumpmässigt utvalda personer.

– I de här observationsstudierna har forskarna valt att dela upp deltagarna i två grupper: ickekonsumenter och måttlighetsdrickare. Men de som klassas som ickekonsumenter har ofta valt att sluta dricka på grund av att de har dålig hälsa. I jämförelse med sjuka personer framstår förstås måttlighetsdrickarna då som friskare än vad de i själva verket är, sa han i en intervju med Netdoktor.

Men nu får Sven Andréasson och övriga rapportförfattare hård kritik. I en debattartikel i Läkartidningen signerad Måns Rosén (före detta chef för Statens beredning för medicinsk utvärdering), Kjell Asplund (ordförande för SBU:s råd) och Magnus Stenbeck (docent) skriver författarna att det finns ganska övertygande vetenskapliga bevis för att just måttlig alkoholkonsumtion minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom, diabetes och för tidig död.

Annons
Annons

Artikelförfattarna menar att Sven Andréasson och hans forskarkollegor inte systematiskt letat reda på alla studier kring forskning om måttlig alkoholkonsumtion.

”Att välja ett subjektivt urval av referenser som argument för sin uppfattning är inte tillräckligt.”

De menar att den senaste rapporten förvirrar allmänheten och minskar förtroendet för forskning.

Annons
Annons

”Det är diskutabelt att på relativt lösa grunder oroa folk för en måttlig alkoholkonsumtion i medelåldern. Att göra en rapport om vikten av att ungdomar inte börjar dricka för tidigt och för mycket hade varit mer angeläget”, skriver de. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
    W.Larsson 2014-12-12 16:48 (5 år sen)

    Det är i rödvinet som innehåller resveraton man uppnår de goda effekterna. De ingår i samma grupp som antocyanerna från blåbär som bevisligen ger god nytta. Det är framförallt dessutom antiinflammatoriskt.
    Jag betvivlar verkligen inte den goda effekten av detta. Men man kan få ännu mer kompletta näringsämnen i form av kosttillskott.
    Har ätit Klarin perfekt, sedan 8 år dagligen, marknadens mest kompletta blåbärsextrakt, på grund av att jag är Bechterews reumatiker. Alla de tidigare ständigt återkommande ínflammationerna i regnbågshinnan, bihålor och tandkött har upphört helt och hållet, inte varit förkyld eller haft influensa heller. Något jag annars hade året runt nära nog. Efter 45 år med Bechterew kan jag nu fungera helt normalt sedan 8 år tillbaka med endast en halv tablett Naprosyn morgon och kväll.


Annons
Annons
Annons