Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Svårt att stoppa läkemedelsberoende


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-12-22

Annons

Läkemedelsberoende är ett dolt missbruk som är svårt att kontrollera och stoppa. Missbruksutredningen räknar att 65 000 personer kan räknas till gruppen läkemedelsberoende, men det kan vara långt fler.

Mikael Rolf, ordförande för Läkarförbundets råd för läkemedel menar att den här gruppen faller mellan stolarna.

Annons
Annons

– Det är ingen som har det övergripande ansvaret för det och det ska skötas i befintlig vård, men där finns inte riktigt kunskapen och resurserna, säger han i P1Morgon.

Mikael Rolf menar att problemet har ökat för vi har sämre kontinuitet i vården. Patienter kan gå till flera olika läkare och till flera kliniker. Samtidigt menar han att vi lever i ett stressat samhälle där det finns en press för läkare att klara ett patientbesök på 15 minuter.

– Läkemedelsmissbruk är svårt att upptäcka även för professionella människor, säger han.&nbsp

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-08-30 23:41 (8 år sen)

    När jag 2012 för första gången i mitt liv lades in på ett sjukhus KS Thorax där man böt hjärtklaff kunde jag inte somna, jag som alldrig haft problem med sömnen. förmodligen för att det var ny miljö och konstiga statinmediciner.

    Efter några nätter utan sömn föreslog systern att jag skulle få Imovan 10 som gjorde att jag somnade direkt. Efter tio dagar fick jag åka hem och Imovanburken fick stå kvar på bordet.

    Hjälp vilka problem jag fick i flera dagar efteråt. Thorax berättade att jag hade abstinensbesvär efter Imovan, därefter bestämde jag ,aldrig mer Imovan.

  • Avatar Tidigare användare 2015-08-15 00:31 (9 år sen)

    Hej!
    Läkemedelsmissbrukarna "faller mellan stolarna", men det gör inte alla som behöver sin smärtmedicin och sköter sig. De är betydligt fler än 65.000 människor. Låt inte en missbrukande minoritet styra vad som sker med läkemedelsförskrivningen. Det vore en stor katastrof, men i Sverige är det inte ovanligt att man låter en annan grupp ta konsekvenserna. En större grupp blir lidande för att skydda en minoritet som missköter sig.
    Mvh
    Ingrid


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.