Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hjärnans beroende

När du röker eller snusar går nikotinet från lungorna respektive munslemhinnan in i blodet och transporteras upp i hjärnan.

Uppdaterad den: 2008-10-02

Annons

- Normalt ska inte farliga ämnen ta sig förbi hjärnbarriären som är gjord för att skydda oss men nikotinmolekylen är så liten att den passerar, berättar Hans Gilljam, överläkare och överläkare chef för Centrum för tobaksprevention.

Nikotin tas emot av hjärnan

I hjärnan finns det mottagare, receptorer som tar emot impulser via signalsubstanser. Nikotin är kemiskt likt kroppens egna signalsubstanser vilket gör att receptorerna gärna tar emot nikotinet.

Annons
Annons

Mår illa i början

Första gången du använder tobak mår du förmodligen illa. Kroppen uppfattar att det kommit in ett gift och den har inte någon bra beredskap för att ta hand om giftet. När du rökt eller snusat några gånger har kroppen dock förberett sig. Den har skapat fler receptorer i hjärnan för att ta hand om nikotinet. Det resulterar i att du inte mår illa längre efter att ha rökt eller snusat.

Hjärnan skapar nya mottagare för nikotinet

- Börjar du använda mer tobak än du brukar blir det en förgiftningseffekt igen om alla receptorer är fyllda. Då skyndar sig kroppen att producera nya. Ju mer du röker eller snusar desto fler receptorer för att ta hand om nikotin skapas i hjärnan.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons