Alkoholrelaterade sjukdomar
En förvånande hög andel av patienterna på våra akutmottagningar och på olika sjukhusavdelningar har hamnat på sjukhus på grund av alkoholrelaterade sjukdomar eller skador.
Magbesvär
En alltför omfattande alkoholkonsumtion kan ge magbesvär, med irritation i magsäcken och symtom som halsbränna. Ofta kommer också tarmfunktionen i olag. Vid långvarigt och omfattande missbruk av alkohol utvecklar många patienter leverskador i olika grader, där så kallad skrumplever utgör det mest avancerade stadiet. Även under mer begränsade perioder av överkonsumtion kan man se en övergående leverpåverkan med förhöjda levervärden. Inflammation i bukspottskörteln kan också vara en smärtsam komplikation efter en period av omfattande alkoholintag, även hos relativt unga, eller som en långvarig komplikation hos kroniskt alkoholberoende individer.
Högt blodtryck
Många av våra folksjukdomar är särskilt vanliga – eller mer svårbehandlade – hos personer som dricker för mycket alkohol. Högt blodtryck kan bero på alkohol, och en fortsatt hög alkoholkonsumtion kan göra att blodtrycksmedicin inte hjälper tillräckligt. Förmaksflimmer, en relativt vanlig rytmrubbning på hjärtat hos medelålders och äldre, är vanligare hos personer med hög alkoholkonsumtion.
Psykisk påverkan
Överkonsumtion av alkohol ger en rad psykiska symtom. Nedstämdhet, ångest, oro och sömnsvårigheter är vanliga komplikationer vid alkoholproblem. Alkohol förvärrar också alla typer av psykisk sjukdom som patienten kan bära med sig sedan tidigare, och försvårar behandlingen av dessa sjukdomar. Det är exempelvis svårt att behandla en depression om patienten fortsätter att dricka för mycket alkohol.
Olyckor
Alkohol är en mycket vanlig orsak till olycksfall, både genom mindre fallolyckor eller skador i hemmet och i form av trafikolyckor. Man kan inte nog understryka alkoholens betydelse för skador och dödsfall i trafiken. Alkoholen spelar också en mycket stor roll för våldsbrottslighet, till exempel för våld i hemmet eller våld i andra nära relationer.
Olika cancerformer
Det finns också en rad cancerformer som beror på, eller förvärras av, alkohol. Detta gäller flera av de cancerformer som drabbar svalg, mage, mag-tarmkanal och lever. Men även flera andra typer av cancer ses i ökad omfattning hos alkoholmissbrukande individer. I många fall ökar risken ytterligare hos personer som dessutom är rökare.
Försämring av hjärnans funktioner
En lång tids överkonsumtion av alkohol kan leda till en gradvis försämring av hjärnans funktioner. En demensliknande symtombild, eller rentav en fullt utvecklad demens, kan vara en följd av lång tids alkoholproblem. Under perioder av intensiv alkoholkonsumtion tas dessutom vitaminer upp mycket dåligt i tarmen, och detta kan leda till ytterligare skadeverkningar i hjärnans funktioner. Många som missbrukar alkohol utvecklar nervskador ute i benens nerver, med balansproblem och dålig känsel som följd. Hjärnblödning är också vanligare hos högkonsumenter, och riskerar att ytterligare försämra hjärnans funktion.
Alkoholens gynnsamma effekter
Slutligen är det viktigt att kommentera den forskning som finns om alkoholens gynnsamma effekter på vissa tillstånd. Forskningen tyder på att en viss mindre mängd alkohol minskar riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar såsom åderförfettning och hjärtinfarkt, och att man kan få en gynnsam effekt på blodfetterna. Problemet med dessa samband är att relationen mellan alkohol och sjukdom blir det omvända när man kommer upp i högre konsumtion, det vill säga att över en viss nivå ökar förekomsten av andra alkoholorsakade sjukdomar och överstiger den gynnsamma effekten. I länder där alkoholkonsumtionen är hög, kan förekomsten av vissa sjukdomar vara lägre, medan andra alkoholrelaterade sjukdomar, till exempel leversjukdom och cancer, är desto vanligare. Man ska därför vara försiktig när man värderar information om alkoholens gynnsamma effekter, och tänka på att så många sjukdomstillstånd förvärras eller orsakas av alkohol. Diskutera med en läkare vad som är rimligt för just dig.
Är du sjukvårdspersonal? Läs mer om Alkoholberoende/alkoholmissbruk på NetdoktorPro » |
-
Depression
Depression är en sjuklig form av nedsatt stämningsläge vilket påverkar människans hela välbefinnande. Sjukdomen är vanlig och ungefär 15-25 procent av befolkningen upplever någon gång i livet en depressionssjukdom.
-
IBS (Irritabel tarmsyndrom)
IBS ger magsmärtor, diarré eller hård avföring. Symtomen vid IBS uppstår vanligtvis tidigt i det vuxna livet och kan skapa smärtor i buken som upplevs som kramp i tarmarna, oftast nedtill på vänster sida i magen. Man kan ha växelvis diarré och förstoppning, illamående, uppblåsthet och gaser i magen.
-
Läkarens tips: Så minskar du stressen under ledigheten
För många väntar ledighet och semester nu runt knuten, trots det kan det vara svårt att koppla av. Här ger Mats Halldin, läkare och medicinsk chef på Netdoktor, sina bästa tips för att hitta återhämtning.
-
När ska jag söka hjälp för depression?
Att söka hjälp är sällan ett lätt steg att ta, men inte desto mindre viktigt. Ibland kan det dessutom vara svårt att veta om det ens krävs professionell vård.
9 Kommentarer -
Ny behandling för hälsoångest (hypokondri)
De flesta av oss har någon gång oroat oss för vår hälsa. Kanske har vi känt något i vår kropp som avvikit från det normala, eller läst något som skrämde oss för stunden. Stark yrsel, plötslig bröstsmärta eller en annan kroppslig avvikelse fick oss, åtminstone för ett ög...
7 Kommentarer
-
Stress
Stress är en naturlig reaktion som svar på någonting som exempelvis upplevs som påfrestande, hotande eller upprörande. Stress kan yttra sig på många sätt och upplevs olika av olika personer. Vad som triggar en stressreaktion är individuellt, men kan vara allt från att h...
-
Konferens om schizofreni
Prognoser, behandling, medicinering och stigmatisering stod på schemat när Läkartidningen anordnade symposium om psykotiska syndrom och schizofreni.
2 Kommentarer -
Tips för dig med stressmage
Magen är kroppens centrum. Att den är central för vårt välbefinnande märker vi när vi får problem med magen. Vår mage är känslig för emotionell påverkan och den kan ganska tidigt ge oss signaler på om något är fel.