Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nytt projekt ska hjälpa personer med alkoholproblem

Idag är 300 000 svenskar beroende av alkohol och minst lika många dricker så mycket att deras hälsa tar skada. Men fem av sex svenskar som är beroende av alkohol söker inte hjälp. Orsakerna: de blir avskräckta från missbruksvården, en del förnekar sitt problem och andra skäms.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-03-17

Annons

– De har bilden av fyllot på parkbänken på sin näthinna. Men trashankarna utgör bara en liten del av gruppen med alkoholproblem. Råsupandet har ersatts av ett mildare vardagsdrickande. Det ger ganska snabbt ett måttligt beroende, och märks inte alltid så mycket utåt, säger Sven Andréasson, överläkare och professor vid Beroendecentrum Stockholm.

Beroendevården som den ser ut idag är i första hand anpassad för tyngre missbruk. Och vilken typ av vård man får avgörs utifrån var i landet man bor.

Nu ska ett nytt projekt avdramatisera alkoholvården och göra den tillgänglig på vårdcentraler. Behandlingen kallas för 15-metoden eftersom varje möte med läkaren bara tar en kvart.

Annons
Annons

– Det räcker faktiskt med korta samtal hos en allmänläkare som har gått en endagskurs i metoden. Att ha alkoholproblem är ett stigma, men det blir avdramatiserat när vården finns på vårdcentralen, säger Sven Andréasson.

Tidigare forskning har visat att snabba och strukturerade besök ger lika bra resultat som längre och dyrare behandlingar i specialistvården. I alla fall när det handlar om måttligt beroende.

– Om den här mer lättillgängliga vårdformen slår igenom tror jag att vi skulle kunna fördubbla andelen som söker hjälp för sina problem, säger Sven Andréasson.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-03-18 16:05 (10 år sen)

    Jag tror att det är mycket fler än 300 000 som är beroende, och vad är måttligt beroende egentligen, är man beroende så är man antagligen alkoholist. Jag har mycket svårt att tro på en behandling där en allmänläkare bara har fått en dags utbildning. Det finns ingen qvick fix, tyvärr! Men det är naturligtvis bättre än ingen behandling alls.
    Förhoppningsvis leder besöken på Vårdcentralen vidare till 12 stegsbehandling, något som man vet fungerar långsiktigt.

  • Avatar Tidigare användare 2014-03-18 00:17 (10 år sen)

    Så skönt att läsa en positiv nyhet!

  • Avatar Tidigare användare 2014-03-17 18:14 (10 år sen)

    En alkoholterapeut har flerårig utbildning och många gånger själv varit
    missbrukare, för att kunna förstå en alkoholist och det svåra sug dom har,
    behövs mer erfarenhet, än vilken läkare som helst kan få på en dags kurs.
    Jag är själv alkoholist med 28års nykterhet, MEN kan man rädda hälften, är det värt det, annars inte

  • Avatar Tidigare användare 2014-03-17 18:43 (10 år sen)

    JAG TYCKER ATT ALKOHOL ÄR EN AV DE FARLIGASTE DROGERNA I VÄRLDEN, SOM BORDE KRIMINALISERAS! Eftersom allt våld som mord, barnmisshandel, kvinnomisshandel, stöld, dödsolyckor i trafiken, kostnader för missbruket i samhället, alkoholrelaterade dödsfall, sjukdomar, galna beslut som påverkar mängden och att de förstör för de som vill sköta sig på rätt sätt!! AVDRAMATISERA INTE ALKOHOL OCH SLUTA JAGA DE STACKARS UNGDOMAR MED BLÅSLAMPA SOM VARKEN FÅR JOBB ELLER ACCEPTANS I SAMHÄLLET, SOM DÅ BÖRJAR ANVÄNDA DROGER VILKET GÖR DEM TILL EN FÖRLORAD GENERATION..


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.