Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Självmord kan förebyggas

Annons

Socialstyrelsen presenterade under måndagen en undersökning om människors attityder och kunskaper kring självmord. Och enligt Socialstyrelsen tror många svenskar att självmord är vanligast i yngre åldrar och att det i princip är omöjligt att undvika ett självmord om personen i fråga väl bestämt sig. Men detta anser Socialstyrelsen till stor del grundar sig på fördomar. Margit Ferm, tidigare ordförande i föreningen Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandestöd, SPES, har varit med i styrelsens arbete när det bland annat kommer till att sprida kunskap om självmord.
– Om vi ser till befolkningen i stort så är det i storleksordningen varje månad någon tonåring som tar sitt liv, men varje dag någon som är 65 år och äldre, säger Margit Ferm till Ekot.

Socialstyrelsen menar nu att sjukvården behöver bli bättre på att identifiera unga personer med psykiska problem då man ser att psykiska sjukdomar ofta debuterar före 25 årsåldern.
– Det är nog en svaghet att barn och unga inte alltid blir så väl bedömda att man identifierar också självmordsrisken. Om man kommer till exempel och berättar att man har problem så kanske man bara berättar om det som är lättast att prata om, säger Mia Ramklint, psykiatriker vid Socialstyrelsens utvecklingscentrum för barns psykiska hälsa.

Hon menar även att det går att förebygga självmord. Bland annat genom att bromsa impulsen, som till exempel genom att försvåra genomförandet.
– Det kan till exempel vara att bygga höga räcken på broar så att man inte kan hoppa från dem. Det är ju ett preventivt, förebyggande arbete för självmord att titta på miljön, se till att man inte kan hoppa framför tunnelbanetågen, säger Mia Ramklint, psykiatriker vid Socialstyrelsens utvecklingscentrum för barns psykiska hälsa.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.