Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Myndigheter utbildas i att bemöta självmordstankar


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-08-10

Annons

I Sverige dör fler än 1 200 personer i självmord varje år. Det händer att myndigheter som försäkringskassan och arbetsförmedlingen möter människor som hotar att ta sitt liv. Men de offentligt anställda har sällan fått någon utbildning i att hantera sådana situationer, rapporterar Ekot.

Det kan dock förändras i framtiden. Regeringen har gett Karolinska Institutet fem miljoner kronor för att genomföra en pilotstudie i självmordsförebyggande. Projektet är ett försök i två län och visar sig kursen vara positiv kommer den erbjudas i hela landet.

Annons
Annons

– Det är väldigt låg kunskap om det här viktiga ämnet. Jag hoppas att om resultatet blir positivt, att regeringen kommer att satsa på att implementera det i resten av Sverige, säger projektledaren och forskaren Gergö Hadlaczky på Nationell prevention av suicid och psykisk ohälsa, Nasp, vid Karolinska institutet.

Kursen handlar om ett slags första hjälpen vid psykisk ohälsa och utgår från ett program som från början kommer från Australien. Nu ska det testas på svenska förhållanden.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.