Män löper större risk för självmord

Det är stora skillnader mellan könen när det gäller självmord i Sverige. De största riskfaktorerna hos kvinnor är psykisk sjukdom och arbetslöshet, jämfört med män som drabbas hårdare av låg utbildning och att vara ensamstående, skriver Dn.se

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2013-06-07
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Det är svenska forskare från Lund som tillsammans med amerikanska kollegor studerat nästan 9 000 självmord i Sverige. En av slutsatserna i den omfattande studien är att en deprimerad person löper 32 gånger större risk att begå självmord än en ”normalfrisk” person. Forskarna har studerat psykiska, kroppsliga och sociala självmordsfaktorer.

Risken för självmord var nästan tre gånger större hos män än hos kvinnor. Utöver att vara ensamstående och ha låg utbildning var även ung ålder en starkare riskfaktor hos män än hos kvinnor.

En stor del av alla som begick självmord hade nära inpå det haft kontakt med läkare.

Annons
Annons

– Om man jobbar mer förebyggande så kan man minska självmordstalen, säger forskningsledaren Jan Sundquist, distriktsläkare och professor i allmänmedicin, till TT.

Nyckeln, säger han, ligger i ett ökat samarbete mellan samhället, öppenvården och slutenvården. I checklistor. I fler och bättre uppföljningar.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • fcebefeefc
    2013-11-3 15:54 (6 år sen)

    Dom ä int dumma på DN int. Begår "friska" människor självmord i huvudtaget??

  • jag
    2013-11-5 14:32 (6 år sen)

    Varför är det uppenbarligen fler kvinnor/tjejer som tar livet av sig då t.ex. pga mobbning?


Annons
Annons
Annons