Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

KBT via internet

Annons

Kognitiv beteendeterapi, KBT, fungerar även bra över internet och nu finns förhoppningar om att behandling över internet ska göra psykoterapi tillgängligt för fler personer med depression och andra sjukdomar. Under internetbehandlingen har patienten kontakt med sin behandlare via e-post och telefon varje vecka, och får via nätet tillgång till studiematerial och övningar som ska göras. Psykologen ger patienten stöd genom hela behandlingen. Det har forskats om internetbehandling i drygt tio år, och svensk forskning visar att metoden är effektiv för vanliga patienter inom vården. Flera landsting prövar därför nu behandling via nätet.

Det är främst depression och paniksyndrom som behandlas på Internet, men det finns också behandlingar för många andra diagnoser, till exempel forskas det om behandling mot sömnproblem och ballongmage. Psykologen Jan Bergström doktorerar i slutet av april med en avhandling om internetbehandling.
– Internetförmedlad psykologisk behandling kommer att förändra hur vi ser på psykologisk behandling och psykoterapi överhuvudtaget, genom att det så dramatiskt kan öka tillgången till sådan behandling, säger Jan Bergström.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.